Októberig bizonytalan a fogyatékos gyerekeket fejlesztő iskolák sorsa

2011.08.31. 12:52 Módosítva: 2011.08.31. 12:53

Nem tárgyalt a Fővárosi Közgyűlés augusztus 31-én arról, hogy ismét megemelnék a sajátos nevelési igényű (SNI) gyermekek oktatására szánt támogatást. Az autista, magatartászavaros, testi, érzékszervi fogyatékos gyerekek neveléséhez eddig fejenként havi 40 ezer forinttal járult hozzá Budapest költségvetése, amit a közgyűlés határozata június 22-én 25 ezer forintra csökkentett. Az Index kérdésére közölték: a főváros októberben köti meg a támogatási szerződéseket az iskolákkal. Addig keresik a lehetőséget arra, hogy lehetne a támogatást ismét  40 ezer forintra emelni.

A sajátos nevelési igényű gyerekek iskoláztatásáról, kollégiumi ellátásáról egy 1993. évi törvény szerint az önkormányzatnak kötelessége gondoskodni. A főváros 2003-ban kötött közszolgáltatási keretszerződést a nem önkormányzati intézményekkel, és először 2008-ban fixálták a 40 ezer forintos havi fejenkénti támogatási összeget, amit idén június 22-én 25 ezer forintban állapítottak meg. Emiatt a legtöbb intézmény működése bizonytalanná vált. A 2010/2011-es tanévben 1111 tanuló kapott támogatást.

A alapítványok és szülők érdekképviseletei levélben fordultak segítségért Pokorni Zoltánhoz a Fővárosi Közgyűlés oktatási bizottságának elnökéhez, de a levél eljutott az összes parlamenti frakcióvezetőhöz és a főpolgármesterhez is. A szülők és alapítványok területfoglalási engedélyt kértek a Főpolgármesteri Hivatal elé június 21-re, hogy demonstráljanak, erről azonban lemondtak, miután Pokorni módosító javaslatot terjesztett a közgyűlés elé. A közgyűlés 90 nap haladékot adott a főpolgármesternek a hiányzó 66 millió forint előteremtésére és a norma újbóli megállapítására.

A közgyűlés honlapján megtalálható augusztus 31-én tárgyalandó előterjesztések között nem szerepelt a téma, így az iskolák megegyezés hiányában kezdik el a tanévet. Legközelebb szeptember 28-án, a főváros következő közgyűlésén várható döntés az ügyben.

A főpolgármesteri hivatal sajtóosztálya szerint azért nem tárgyalták az előterjesztést, mert a főváros októberben köti meg a támogatási szerződéseket az iskolákkal. Addig keresik a lehetőséget arra, hogy lehetne a 25 ezer forintos támogatást 40 ezer forintra emelni.