Vádat emelnek a Budapest Airport-ügyben

2011.09.15. 18:51 Módosítva: 2011.09.15. 18:55

Vádemelést javasol a rendőrség Rényi-Vámos Krisztina, a Budapest Airport és Sziebert György, a BKV volt jogi igazgatója ellen, az iratokat csütörtökön küldték meg a Fővárosi Főügyészségnek.

A nyomozók kötelességszegéssel üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett vesztegetés miatt javasolják a vádemelést Rényi-Vámos Krisztina és Sziebert György ellen. Hét ügyvéd és három vállalkozó is a vádlottak padjára kerülhet.

A Repülőtéri Rendőr Igazgatóságon indított nyomozás adatai szerint Rényi-Vámos Krisztina a Budapest Airport Zrt. jogi igazgatójaként korábbi beosztottja, Sziebert György, a BKV jogi igazgatója közreműködésével irreálisan magas összegű megbízási szerződéseket kötött ügyvédi irodákkal. A kifizetett pénzek egy részét az ügyvédek visszajuttatták az igazgatóknak.

A vádemelésre javasolt ügyek között van a BKV és a Quartit Kft. közötti informatikai szerződés is, amely szerint a közlekedési társaság 35 millió forintot utalt át a kft.-nek, a cég egyik munkatársa később ebből az összegből akart 12 millió forintot átadni Sziebert Györgynek egy bevásárlóközpont parkolójában. Sziebertet ekkor fogták el a rendőrök.

Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője azt mondta, hogy mivel kiemelt jelentőségű ügyről van szó, az ügyészség soron kívül, a lehető legrövidebb határidőn belül dönt a vádemelésről.

A vesztegetési ügy 2009. december 4-én pattant ki, amikor a rendőrség házkutatást tartott a BKV Akácfa utcai székházában. A székházat megszálló rendőrök egy informatikai szerződést kerestek először. Az akkori feltételezések szerint ebből a szerződésből osztottak volna vissza több millió forintot, ezt vehette át a szintén december 4-én, egy óbudai mélygarázsban vesztegetés közben tetten ért BKV-s jogi igazgató, Sziebert György.