György
14 °C
24 °C

Új buszsáv a régi Budaörsi úton

2011.10.13. 17:15

A régi Budaörsi úton új buszsávot adtak át a Virágpiac és Gazdagréti út között.

A BKK közleménye szerint a fejlesztés előnyeit nemcsak az erre közlekedő 40-es, 240-es és 240E jelzésű autóbuszokat naponta igénybe vevő 19 ezer utas érzékeli majd, de előnyt jelent a személyautóval közlekedők számára is, hiszen nem a korábbi sávok számának csökkentésével, hanem az út szélesítésével épült meg a buszsáv. Összesen 1,4 kilométer új buszsávot húztak.

A buszsáv létesítése miatt két helyen a meglévő kerékpárút nyomvonala is módosult, valamint egy autóbuszmegálló újult meg a munkák során. Több csomópont forgalmi rendje is megváltozott: a Kőérberki csomópontban a Kőérberki útról balra, a Budaörsi útra történő kanyarodás lehetősége megszűnt.

Ugyanitt a meglévő kerékpáros átvezetés mellett új gyalogátkelőhely létesült, illetve a Poprádi út buszmegállónál lévő védőszigeteket elbontották. A Gazdagréti úti csomópont forgalmi rendje is módosult: az autósok Budaörs felől immár két sávon tudnak balra kanyarodni Gazdagrét felé.

A szabálytalan autósok kiszűrése érdekében kamerarendszert is kiépítettek: 2 helyen 1-1 kamerapár figyeli jelenleg is a buszsáv forgalmát, a buszsávot jogosulatlanul használó autósok ellen így automatikusan eljárást kezdeményeznek.

A régi Budaörsi úti 790 méter buszsávon túl 250 méter buszsávot jelöltek ki lefelé a Gazdagréti úton a Rétköz utca és a Budaörsi út között, a Gazdagrétről a városközpont irányába közlekedő 139-es, 153-as és 239-es autóbuszok részére.

További 350 méter buszsávot jelöltek ki a Lapu utcán a Gazdagréti csomópont és az M1/M7 autópálya bevezető szakasza közt. Ezen a felüljáró alatti szakaszon számos buszjárat közlekedik Budaörs és Gazdagrét felől, az új szakasz hatására összefüggő buszsáv-kapcsolat van a régi Budaörsi úti buszsáv és az M1/M7 bevezető szakaszon a Lapu utcától befelé már meglévő buszsáv között.