Csalnak a ferencvárosi parkolóórák

2011.10.20. 13:27
Nem járnak pontosan a IX. kerületben található parkolóautomatákba épített órák: egyes berendezések akár tíz percet is késnek, de olyannal is találkoztunk, amely hat percet sietett. A kerületben hónapok óta probléma van az időmérők pontosságával, a Ferencvárosi Parkolási Kft. állítása szerint viszont az automatákat folyamatosan ellenőrizik, és a hibákat haladéktalanul kijavítják.

A csaló parkolóórákra egyik olvasónk hívta fel a figyelmet. Mint írta, az elmúlt hónapokban arra lett figyelmes, hogy Ferencváros egy bizonyos környékén a parkolóautomaták órái késnek. Olvasónk példaként a Márton utca – Tűzoltó utca – Lenhossék utca – Vendel utca által behatárolt tér automatáit említette.

Ezeket a parkolóautomatákat hétfőn és szerdán is megnéztünk: a téren található mind a négy parkolóóra mindkét nap vagy késett, vagy sietett: a Lenhossék utcai csak egyet, a Tűzoltó utcai kilencet, a Márton utcai pedig 10 percet késett, míg a Vendel utcai parkolóóra 6 percet sietett. Szerdán ugyancsak ennyit késtek az előbb említett órák, kivéve a Márton utcait, ami most nem tízet, hanem 8 percet késett.

30 helyett 20 perc

A Márton utcai órát használat közben is leteszteltük, hogy vajon a jegyre is a rossz időt nyomtatja-e: 10 óra 2 perckor bedobtunk 80 forintot, amellyel fél órát lehetett volna parkolni. (A téren 160 forintba kerül egy óra parkolás.) A kiadott jegyen azonban a jegyváltás idejeként nem 10 óra 2 perc, hanem 9 óra 54 szerepelt. A jegyen nem csak a jegyváltás ideje, hanem annak lejárata is fel van tüntetve. Esetünkben ezen 10 óra 32 percnek kellett volna szerepelnie, azonban a jegyen 10 óra 24 perc volt feltűntetve. Tehát a kifizetett 30 perc parkolás helyett valójában csak 20 perecet kaptunk a pénzünkért.

A pontatlan órák miatt megkerestük a Ferencvárosi Parkolási Kft-t, akik azt a tájékoztatást adták, hogy a kerületben található parkolóautomaták működését folyamatosan ellenőrizik, hiba esetén haladéktalanul javítják, és ez vonatkozik az automaták időmérőjének pontosítására is.

Hétfőn éppen a téren dolgozó parkolóőrtől érdeklődtünk, tud-e arról a problémáról, hogy az órák nem jól járnak. Mint mondta, nem mi vagyunk az elsők, akik emiatt panaszkodnak. Elmondása szerint nemcsak a téren, hanem az egész IX. kerületben probléma van az órákkal. Az időmérők pontatlanságát ők naponta bejelentik a Ferencvárosi Parkolási Kft-nek, de miután másnap a szerelők megjavítják, utána azonnal újra elromlanak, mondta az őr.

Na nem jó, van másik

A parkolási cég szerint sem a Ferencvárosi Parkolási Kft-hez, sem a Ferencvárosi Önkormányzathoz nem érkezett tömeges, hónapok óta fennálló automatahibákról bejelentés. „Amennyiben egy-egy parkolóautomata meghibásodását észleljük, a bejelentéstől számított maximum két órán belül a hiba elhárításra kerül” – állítják. Hozzátették: ha egyértelműen bizonyítható, hogy a parkolóautomata hibája miatt kap pótdíjat az ügyfél, és a hibáról előzetesen nem volt tudomása, eltekintenek a követeléstől.

„Arra való hivatkozással, hogy rossz a parkolóóra, a pótdíj beszedésétől nem áll módunkban eltekinteni, ugyanis ebben az esetben az ügyfélnek rendelkezésére áll a mobilszolgáltatás igénybevételének lehetősége, illetve másik parkolóóránál a parkolójegy megvásárlása” – írják. A fent említett utcák által határolt téren azonban egyik óra sem működött pontosan, de még a mellékutcákban található automaták is egy-két perccel eltértek a valós időtől.

Az automatákat a kerület belső és középső részén nyolc-tíz éve telepítették az akkori üzemeltetők. A kerület külső részén, a Haller utca és környékén két-három éve telepítették az automatákat. A Ferencvárosi Parkolási Kft. és a kerületi önkormányzat tájékoztatása szerint azonban az automatákat hamarosan le fogják cserélni.