Fizetésük ötödét bukhatják a BKV dolgozói

2011.11.29. 06:29

Fizetésük mintegy ötödét elveszíthetik a BKV dolgozói, ha a kollektív szerződést a menedzsment szándékai szerint módosítják – írja a Népszava. A közlekedési társaság előzetes, belső számításaira hivatkozva a lap azt írta: "jövőre havonta 37 ezer forintot bukna egy átlagos BKV-dolgozó".

A Népszava szerint egy eddig havi átlagosan 202 ezer forintos nettó bérért dolgozó BKV-alkalmazott jövedelme csaknem ötödét, 18 százalékát elveszítheti. Ezzel és a pótlékok csökkentésével a BKV a mintegy 12,2 ezer munkavállalóján 2012-ben összesen 5,05 milliárd forintot takarítana meg.

A lap szerint a kollektív szerződés módosításával a jövőben csak annyi juttatás és jövedelem jár majd mindenkinek, amennyit a Munka törvénykönyve (Mt.) megenged. Márpedig a BKV-sok, illetve érdekképviseleteik az elmúlt években sok olyan juttatást harcoltak ki, amelyek többet nyújtanak az Mt.-ben rögzítetteknél.

Ezek a "speciális elemek" beépültek a dolgozók bérébe, így ez nem prémium, hanem a mindenkori bérmegállapodás része volt a BKV-dolgozók számára – olvasható az újságban.