Karácsonyra kész lehet a Műjégpálya

2011.11.30. 14:12

Többszöri halasztás után karácsonyra várhatóan átadják a nagyközönségnek a felújított Városligeti Műjégpályát, de ha szerencsésen alakulnak a dolgok, akár már néhány héttel előtte is kinyithatnak. Jelenleg tárgyalásokat folytat a főváros a hiánypótlásokról, a kivitelező pedig időközben csődöt jelentett.

A jégpálya tulajdonképpen készen van, a hétvégén gyorskorcsolya tesztversenyt rendeznek rajta, de a Műjégpálya műemlék épülete még nincs teljesen befejezve, tudtuk meg. A főpolgármesteri hivatalnál annyit mondtak, hogy jelenleg is folynak a tárgyalások az építkezés befejezéséről a kivitelezővel, és mindenképpen szeretnék elérni, hogy karácsonyra a nagyközönség számára is megnyisson az intézmény.

A helyszínen járva azt tapasztaltuk, hogy a munkások még több helyen dolgoznak. A gyors befejezést nehezíti, hogy a kivitelező Hérosz Zrt. a beruházás közben csődbe ment.

A Városligeti Műjégpálya és a hozzátartozó épületegyüttes felújításáról szóló szerződést 2008-ban írta alá a fővárosi önkormányzat és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség. A közel 4,7 milliárd forintos fejlesztést 3,175 milliárd forinttal támogatja az Európai Unió.

A tendereztetést követően 2010 tavaszán indult meg a munka. Az első probléma 2010 nyarán jelentkezett, amikor a Hérosz a megrendelő főváros szerződésszegésére hivatkozva felfüggesztette a munkát. Álláspontjuk szerint addigra már 700 milliót költöttek el, de a megrendelő főváros csak 60 milliót fizetett ki.

Hosszas vita után augusztusban megegyezés született, és folytatódhatott a rekonstrukció. A kivitelező elfogadta a főváros számlázással kapcsolatos feltételeit, a főváros viszont egyetlen pótmunkát sem fogadott el, így a Műjégpálya-beruházás az eredeti költségkereten belül valósul meg.

A főváros ugyanakkor elfogadta a műszaki ellenőr és a tervező által indokoltnak és megalapozottnak tartott 2 hónapos véghatáridő-módosítást, így az 2011. április 30-ra változott.

A felújítás azonban ekkora sem fejeződött be. A kivitelező százmillió forintos követelést nyújtott be, amit a főváros nem fogadott el. 2011 júniusában a fővárosi közgyűlés a költségkeret 37,5 millió forintos emeléséről döntött. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal az eredeti építési engedélyhez képest ugyanis további kötelezettségeket állapított meg a műemlék épület homlokzatának, nyílászáróinak és dísztermének kialakítására. Ekkor már november befejezésről volt szó.

Ha nincs Műjég, akkor mi van?

Óbudai ingyenes, szabadtéri jégpálya (III. kerület, Fő tér)
Marczibányi Sportcentrum (II. kerület Marczibányi tér 16.)

Budai Műjégpálya (II. kerület, Varsányi Irén utca)
Ice Center (IV. kerület, Homoktövis utca 1.)
Újpesti Stadion és Műjégpálya (IV. kerület, Megyeri út 13.)
Westend Jégterasz (VI. kerület, Váci út 1-3.)
Hungexpo korcsolyapálya (X. kerület, Albertirsai út 10.)
BHG Jégpálya (XI. kerület, Sopron út 19)
Pólus Jégpálya (XV. kerület Szentmihályi út 131.)
Pesterzsébeti Jégcsarnok (XX. kerület, Zodony utca 1)

A korcsolyapályát a novemberi Fridge fesztivál ugyan idején ideiglenesen megnyitották, de a teljes nyitás még várat magára.

Már Rudolf herceg is itt csúszkált

A városligeti jégpályát 1870. január 29-én, Rudolf koronaherceg jelenlétében nyitották meg. A megnyitó után egymást érték a jégen a különböző ünnepségek, kivilágítások, lampionos menetek. 1895-ben id. Francsek Imre tervei alapján neobarokk stílusú új épületet emeltek mellé, és az építkezéssel egyidejűleg megkezdődtek a tó szabályozási munkálatai is. Bécset követve, Európában másodikként Budapesten éptettek műjégpályát, 1926-ban. 1968-ban volt az utolsó nagy bővítés, amikor megnövelték a jég területét.