Nem várható bérkompenzáció a BKV-nál

2012.02.02. 17:34 Módosítva: 2012.02.02. 18:41

A BKV pénz hiányában nem hajtaná végre az adójóváírás miatt a kormány által kötelezően előírt bérkompenzációt, illetve a minimálbér-emelést sem  értesült az MTI.

Az MTI információi szerint a BKV a januári béreket 8-án utalja, de ezekben nem szerepelnek a kormány által előírt kompenzációs és minimálbér-emelések. A BKV visszamenőlegesen hajtaná végre a minimálbér-emelést.

Ezen kívül szintén forráshiány miatt felfüggesztenék a 3-3 százalékos önkéntes nyugdíjpénztári, illetve az egészségpénztári hozzájárulás fizetését is.

Bár a BKV decemberben felmondta a szakszervezetekkel korábban kötött kollektív szerződést, de az március elejéig még érvényes. Ebben a BKV vállalta, hogy 3 százalékkal hozzájárul az önkéntes nyugdíjpénztári, illetve egészségpénztári befizetésekhez. Az MTI úgy tudja, hogy ezt a támogatást is felfüggeszti a társaság, és a januári fizetés utalásánál már nem írnák jóvá ezt az összeget.

Ha engedi az anyagi helyzet

Amint a BKV helyzete megengedi, azonnal bevezetik január elsejéig visszamenőleg a bérkompenzációt, és végrehajtják a minimálbér-emelést is – közölte a közlekedési vállalat.

A BKV közölte: az a céljuk, hogy a törvényben meghatározott juttatásokat a dolgozók maradéktalanul megkapják. A jogszabály lehetőséget ad arra, hogy az emelést és a kompenzációt visszamenőlegesen fizessék ki, ezt a BKV megteszi, amint anyagi helyzete megengedi.
Az önkéntes nyugdíjpénztári, illetve az egészségpénztári hozzájárulások kifizetéséről jelenleg is folynak a tárgyalások, egyeztetések a munkáltatói és a munkavállalói oldal között – írták.