Vaddisznók a XII. kerületben

2012.02.07. 18:09

Munkacsoportot alakított a XII. kerületi önkormányzat a Hegyvidéken kondákba verődve garázdálkodó vaddisznók visszaszorítására. A tarthatatlan helyzetreaz Irhás árok környékén élők közmeghallgatáson hívták fel az önkormányzat figyelmét.

"Biztos, hogy más kerületben örülnének, ha ilyen problémájuk lenne, mint itt nálunk, hiszen ez jelzi azt is, hogy ez egy jó levegőjű, kisvárosias zöld kerület, de ha valaki találkozik fél 5-kor, sötétedéskor egy 10 tagú csordával, miközben a gyermekét az óvodából vagy az iskolából viszi haza, azért ez elég rémisztő tud lenni"  - vázolta fel a problémát Váczi János alpolgármester.

Váczi szerint a jelenség nem egyedi, egész Európára jellemző. Az állatok áttörik a gyenge kerítéseket és feltúrják a kerteket. "Elrágják a locsolócsöveket, megeszik a gyümölcsöt, kieszik a virágok hagymáit" - sorolta a problémákat.

A most létrehozandó vaddisznó-munkacsoportban erdészeti szakemberek, rendőrök és lakók dolgoznak majd együtt, emellett információs vonalat is létrehoznak, amelyen be lehet jelenteni az észleléseket.

A Hegyvidéken elfogott vaddisznókat a Budakeszi Vadasparkban vagy még távolabb engedik szabadon, ahonnan már nem találnak vissza.