no

Várbazár: rockmúzeum lesz kiskocsmával

2012.03.19. 15:34

Rockmúzeum kiskocsmával, étterem elegáns vendégeknek, vendéglátóhely bakancsos turistáknak, mélygarázs, föld alatti rendezvénytér, kisboltok, kávézók lesznek a 2014-re felújított Várbazárban, az Országgyűlés szakbizottsága előtt elhangzott ismertető szerint.

Ha most nem történik semmi, buldózerek fogják ledózerolni ezt a gyönyörűséget - ezzel szemléltette a kormány elszántságát a Várbazár rekonstrukciójára Zumbok Ferenc, a budai Várnegyed felújításáért felelős kormánybiztos a Parlament szakbizottsága előtt.

A Várbazár felújítása ügyében mindazonáltal eddig annyi történt, hogy a kormány kiemelt beruházássá minősítette a 10 milliárd forintos (száz százalékos uniós támogatással tervezett) projektet, valamint elkészültek a terület fejlesztésének 25 évre szóló fejlesztési tervei.

Az első komolyabb lépés két nap múlva, szerdán várható, ekkor hirdetik ki a Várbazár felújítására kiírt tervpályázat győztesét. Innentől felpörögnek a dolgok Zumbok szerint, júniusra meglesznek a jogerős építési engedélyek, ősszel elkezdik az építést, és 2014-ben átadják az épületegyüttest.

Az előzetes tervek szerint a majdani Várbazárban minden réteg talál magának érdekességet a bakancsos turistáktól az elegáns gazdagokig, a hippikorszakon merengő középkorúaktól a fiatal művészekig. A föld alatt egy 300 férőhelyes mélygarázs és egy 1600 négyzetméteres rendezvényterem épül majd.


Várkert Bazár rekonstrukciója nagyobb térképen való megjelenítése

A Várbazár a Vízhordó lépcsőn lesz összekötve a Várral, amelynek részben megmaradna a lépcsőzete, részben pedig egy 8000 fő/óra kapacitású mozgólépcső üzemelne rajta. A 19 darab, egyenként 37 négyzetméteres fülkékbe kávézókat, hungarikumboltokat, cukrászdát, ötvösműhelyt, fiatal művészek műtermeit képzelnek el.

A parlamenti szakbizottság tagjai elsősorban a gondolatiságot, a komplex gondolkodást hiányolták az ismertetett projekttel kapcsolatban, valamint a későbbi működtetési költségekre voltak kíváncsiak.

A válaszban elhangzott, hogy a Várbazár működtetése valószínűleg inkább negatív szaldójú lesz, hiszen szigorú uniós előírásoknak kell megfelelnie. (Ezen belül azt kell érteni, hogy az unió a 100 százalékos támogatási intenzitásért cserében azt várja el, hogy a támogatott projekt ne legyen jövedelemtermelő.)

Szó esett arról is, hogy kisebb közlekedési átalakítások is várhatók. Elképzelhető, hogy a bazár előtti járdát a parkolóhelyek felszámolásával kiszélesítik, az aszfaltutat pedig forgalomcsillapított, díszburkolattal ellátott utca váltja fel. Azt is tervezik, hogy a Várkertbazár előtti szakaszt hétvégenként (tavasztól őszig péntek estétől vasárnap estig) lezárnák a gépjárműforgalom elől.

A Várbazár és a Vigadó közé tervezett gyalogos híd személy szerint nem tetszik annyira a kormánybiztosnak, mert októbertől februárig gyakorlatilag kihasználhatatlan, Pest és Buda összeköttetését inkább kishajókkal tudná elképzelni.

A Budai Ifjúsági Park tündöklése és bukása

Az Ifjúsági Művelődési Park 1961-ben, a Budapesti KISZ Bizottság kezdeményezésére készült el. Kezdetben vegyes szórakoztató műsorokat rendeztek színészek közreműködésével, és táncos délutánokat szalonzenére, táncdalénekesekkel. Később a beatélet beindulásával a Park lett a magyar rock legfontosabb központja. Voltak kifejezetten parkos zenekarok (Bergendy, Sakk Matt, Kex, Mini, Gemini), melyeknek hetente, kéthetente volt itt koncertjük, és stabil 1-2000 fős törzsközönségük. A "nagy hármas" - Illés, Metró, Omega - nem játszott itt rendszeresen, de minden évben felléptek tízezres tömeg elott. 1978-ban robbant be a parkban a Piramis, a Korál, a P. Mobil, a Beatrice, a Color és a Tűzkerék. 1979-ben a Hobo Blues Band, az Edda, a Karthago és a Dinamit. Az Edda 1980. május 27-i koncertjén az évek óta halogatott karbantartási munkák elmaradása miatt néhány fiatalra rászakadt a bejárati kőkorlát, és a parkot 1981 tavaszáig bezárták. Az újranyitást követő időszak már csak a lassú haldoklás ideje volt. 1984. szeptember 23-án a P. Mobil Elektromos temetés című koncertjével zárták be az Ifiparkot. (Forrás: Retro Klub)