Visszavágják a Nagymező utcai fákat

2012.04.19. 16:13

A rossz egészségi állapotban lévő, közvetlen balesetveszélyt jelentő Nagymező utcai platánfákat visszavágják április 24-én és 25-én, közölte a Főkert Zrt közleményben.

A XIII. kerületi önkormányzat határozat alapján a 15 darab fa a nagy forgalmú belvárosi közterületen közvetlen balesetveszélyt okozhat, ezért azokat visszavágni. Kérik az ott parkoló autók tulajdonosait, hogy ne parkoljanak a fák alá, valamint kérik a lakosságot, hogy fokozott figyelemmel és elővigyázatossággal közlekedjenek ezen a két napon.

Hantos Enikő, a Nagymező Utcaiak Érdekvédő Egyesületének alelnöke viszont gyanúsnak találja a Főkert akcióját. Lapunknak elmondta, hogy a XIII. kerületi önkormányzat fakivágási engedélyt adott ki, ezért a 15 fát ki kellene vágni, és 30 napon belül visszapótolni. A fák véleménye szerinti csonkolásával csak a felfüggesztett mélygarázs-építés érdekeit szolgálják.

Kérdésünkre, ezt hogy érti, elmondta, hogy ha új fák kerülnének a Nagymező utcába, azok továbbra is akadályoznák a környékbeliek által egyáltalán nem óhajtott mélygarázs építését, ha viszont csonkolt, élettelen fadarabok, akkor azokra hivatkozva megindulhatna az építkezés.

Szabó József, a Főkert Zrt. igazgatója lapunk kérdésére elmondta, hogy az engedély valóban fakivágásra szól, és fapótlási kötelezettséget tartalmaz. Ám az akció 10-20 milliós összegét (forgalomelterelés, vezeték-lekötés, favágás, fapótlás, stb) most nem tudják előteremteni, mert még nem fogadták el a társaság idei költségvetését.

A kivágást-pótlást ezért őszre, egy közbeszerzési eljárás lebonyolítása után tervezik, addig nem kezdenek bele. Szabó szerint a visszavágásra most csak ideiglenes intézkedésként, a balesetveszély elhárítása miatt van szükség.

Az egyesület szerint ez mellébeszélés, nem hiszik el, hogy a Főkertnek ne lenne forrása 15 fa kivágására és pótlására.