Vízitököt ültetnek a Városligeti-tóba

2012.05.21. 11:02

Növényeket ültet a Főkert a Városligeti-tóba az algásodás elkerülésére.  A cég közleménye szerint az eljárás egyszerű: a tóba olyan növényeket telepítenek, amelyek megfelelő mennyiségben dolgozzák fel a vízben jelenleg túl nagy mennyiségben jelenlévő nitrogént és foszfort, ezzel tisztítva a vizet. A beültetett növények nem csak a víz összetételének tesznek jót, hanem díszítenek is.

A százhúsz konténeres növényt – közöttük többszínű tavi rózsákat, vízitököket – a következő hetekben telepítik, de csak másfél-két hónap múlva „fogják igazán megmutatni magukat” – áll a közleményben.

A Városligeti-tó környékén jelentős mértékben elszaporodott vadkacsák veszélyeztetik a tó újonnan kialakuló vízösszetételét. Hogy megóvják a vizet, a vadkacsák egy részét – állatbarát módon – befogják. Ezért a Főkert kéri a látogatókat, hogy ne bántsák az erre a célra kihelyezett ketreceket. A befogott állatokat visszatelepítik természetes élőhelyükre.

Mivel a vadkacsák hozzátartoznak a Városliget hangulatához, tíz-tizenöt egyedet mindenképpen a tó környékén hagynak, ilyen létszámban nem veszélyeztetik a tó vízét.