Németh Juci locsolta a Porzó Korzót

2012.07.10. 19:36
Kaspókat aggattak fel kétszer kétméteres fakeretekre a Klímanagykövetség Egyesület tagjai, hogy ezzel közelebb hozzák a növényeket a fővárosba látogatókhoz és az itt élőkhöz is . Így hívnák fel a figyelmet a környezettudatosságra.

Az igen frappánsan Porzó Korzó névre keresztelt öt installációval előreláthatólag október végéig találkozhatnak a belváros különböző pontján az arra járók. Még mielőtt valaki megijedne, hogy a kereteket lenyúlják valamelyik hidegebb őszi éjszakán, megnyugtatásul annyit, hogy a kiállított tárgyakra a Főkert munkatársai vigyáznak. Sőt a növényeket is rendszeresen locsolják, hogy ne érje fiaskó azt a pár kaspót. Persze ettől még lehet, hogy a fűszernövények leveleiből valaki hazavisz egy kicsit.

03
Fotó: Barakonyi Szabolcs

A kihelyezett növények mellett magyar és angol nyelvű táblákról tudhatunk meg szórakoztató információkat, amiket én sajnos nem olvastam el. De a szervezők szerint ne száraz növénytani információkra és latin nevekre számítsunk. Az öt helyszínen nem csak úgy össze-vissza vannak bizonyos növények kiállítva, hanem aszerint, hogy mire jók nekünk.

Gyógynövények az Erzsébet téren

A szerényen csak tanösvénynek keresztelt útvonal egyik állomásán, a Kristóf téren a fűszernövények kaptak helyet, kiváló termékelhelyezéssel egy friss gyümölcslevekkel, salátákkal és szendvicsekkel csábító étkezde és egy kézi készítésű szappanokat áruló bolt előtt. Így nemcsak a Váci utcán korzózó turistákat, de talán az amúgy is környezettudatos hippiket is sikerülhet megszólítaniuk.

A Szent István bazilikánál szimbolikus és mesenövények kaptak helyet.

02

A fiatalok kedvenc füvezőhelyén, az Erzsébet téren pedig éppen a gyógynövényekkel ismerkedhet meg, aki arra jár. Ha itt nem találnánk kendert, még van esélyünk, hiszen a Vörösmarty téren a különböző textilek alapanyagául szolgáló növényeket állították ki. Ha ott sincs, az örökké spangliszagú 47-49-es villamosok végállomása mellett, a Városháza mögötti téren a biodízel-üzemanyagok alapjául szolgáló növények közt még van esélyünk.

A főváros csak hellyel támogatta őket

Amint elegen összegyűltünk, bementünk a fent említett szendvicsbárba, ahol a fából készült ajándéktollakhoz öltözött Németh Juci, a Nemjuci együttes frontembere várt minket. De mielőtt ő szót kapott volna, Zsargó Szilvia mutatta be pár szóban az egyesületüket. A tagok 3 éve találkoztak a British Council egyik programjának köszönhetően, és később is együtt maradtak. Mint mondta, először a Fővárosi Környezetvédelmi Alapnál pályáztak a kaspók finanszírozására, de nem jártak sikerrel. Szerencséjük volt, mert végül az V. kerületi önkormányzat támogatta őket. Azt is hozzátette, hogy az ötlet alapjául a világ legnagyobb üvegháza, a brit Eden Project szolgált. Viszont a kettő közötti összefüggés mibenlétét nyitva hagyta.

Az anyagi segítségért később köszönetet is nyilvánított nekik, illetve a területhasználati engedélyekért is, amit nem csak a Belvárosnak, de egyes területek fenntartójaként a fővárosnak is megköszönt. A köszönetnyilvánítási listáról természetesen a Főkert sem hiányozhatott. A kerület főépítésze sajnos az előre meghirdetettekkel ellentétben nem tudott eljönni.

01

Németh Juci örült a felkérésnek, de két perc se telt bele, és máris felhozta a zenekarát, akik szerinte nagyon környezettudatosak,  ellentétben a hazai zenekarok többségével. Szerinte amúgy is ők tehetnek arról, hogy kirívó esetnek számít az ő környezettudatosságuk. A kezdeményezést őszintének és szívhez szólónak tartja egyébként, ezért amilyen jó fej, a megjelenésért kapott gázsit felajánlotta környezetvédelmi célokra. Mint mondta, nagyon örül, hogy ilyen egyszerű módon próbálják az emberek figyelmét felkelteni, mert ha a befogadás nagy megterhelést igényelne, sokkal kevesebb embert érdekelne az ügy. Különben is az apró dolgokkal kell elkezdenünk a környezettudatosságot, például azzal, hogy nem égetjük fölöslegesen a villanyt, és nem folyatjuk értelmetlenül a vizet.

Végül megkérték Németh Jucit, hogy locsolja meg a virágokat, aminek ő szívesen eleget is tett, bár megjegyezte, hogy nem feltétlen ilyen melegben kéne őket meglocsolni. Sebaj, máskor úgyis a főkertesek locsolják majd a növényeket.