Újra csapkodnak a hullámok a CET körül

2012.07.11. 14:06

A CET kivitelezői szerint a fővárosi önkormányzat az utolsó pillanatban felrúgta a két hónap alatt összehozott elszámolási megállapodást és akadályozza a műszaki átadás-átvételt, így a CET továbbra is szellemház marad. A főváros egy friss bírósági ítéletre hivatkozva táncolt vissza, az alapján követeli, hogy a kivitelező távozzon feltétel nélkül. A cég nem szándékozik menni, folytatódik a másfél éves huzavona.

A szerző felvétele
A szerző felvétele

A Duna-parti CET épülete újabb színfoltokkal gazdagodott: hatalmas táblák tudatják az arra hajókázókkal, hogy az épület a főváros önkormányzat taktikázása miatt továbbra is szellemház marad.

A birtokon belül levő kivitelező cégek, a WHB Kft. és a West Hungária Bau Kft. arra hivatkozva, hogy a CET és környéke építési terület, nem távoznak továbbra sem az elkészült épületből, mert álláspontjuk szerint a főváros a napokban felrúgta a két hónap alatt összehozott, és az önkormányzat jogi képviselője által is aláírt elszámolási megállapodást (a dokumentum innen letölthető). Ezzel ismét, immáron másodszorra is meghiúsult a CET műszaki átadása és megnyitása.

A szerző felvétele
A szerző felvétele

A főpolgármesteri hivatal közleménye szerint azért léptek vissza a megállapodástól, mert időközben megszületett az Ítélőtábla jogerős ítélete. Eszerint a beruházó Porto Investmentnek július végéig át kell adnia a házat az önkormányzatnak, mert azt jogellenesen birtokolja.

Csakhogy a kivitelező WHB azzal érvel, hogy a bíróság a beruházó projektcéget, a Portót kötelezte távozásra, nem a valóban birtokon belül (mint építési területen) levő WHB-t. Ezért nem is mennek sehova Kanász István főépítésvezető kijelentése szerint. A huzakodás következő látványos része tehát július végére várható, amikor a főváros bírósági végrehajtással próbálja majd kiseprűzni a kivitelezőket a területről.

A szerző felvétele
A szerző felvétele

Márton Imre, a Porto Investment vezetője szerint a főváros félreértelmezte a bíróság ítéletét, ami ellen egyébként felülvizsgálati kérelemmel fordulnak. Hozzátette, hogy az (innen letölthető) elkészült állapotrögzítői szakértői vélemény szerint az épület átadható állapotban van.

A beruházó és a kivitelező elmondta, hogy a megállapodás érdekében számos pontban engedtek. A fővárosnak körülbelül egymilliárd forintot kellett volna fizetnie a kivitelezőnek az elmaradt munkadíjra, és egymilliárdot a Portónak az addig befektetett önerőt kiváltva. A finanszírozó bank pedig kedvezményes hitelátütemezést kínált az épület megépítésére felvett (késedelmi kamatostul) 7,5 milliárd forintra.

A CET-projekt előéletét, adatait, szerződéseit Halpénz nevű rovatunkban találja.