Kiírták a Széll Kálmán téri tervpályázatot

2012.09.18. 16:12

Kiírták a Széll Kálmán tér átalakítását megalapozó tervpályázatot, áll a BKK honlapján.

A tér felújítására közel 2,8 milliárd forint áll rendelkezésre az állami, fővárosi források, valamint a teret érintő Budai fonódó villamos uniós forrásainak felhasználásával.

A projekt részeként akadálymentes kapcsolatokat hoznak létre valamennyi irányban, új mozgólépcsőt és liftet építenek a Várfok utcai autóbuszmegállók irányába.

Átépítik a tér északnyugati sarkában található közúti csomópontot. A kerékpárosok számára minden irányban átjárhatóvá teszik a teret. Egységessé teszik a tér építészeti arculatát, és növelik a zöldfelületek arányát.

A tervpályázat nyertesének a térátépítés koncepcióját kell meghatározni a rendelkezésre álló forrásokból. Az egyes pályázatok elbírálását és a győztes pályaművek kiválasztását a Finta Sándor fővárosi főépítész elnökletével és Vitézy Dávid BKK vezérigazgató részvételével működő – az érintett kerületek, az építész kamarák és egyéb szakértői szervezetek által delegált személyekből álló – bírálóbizottság végzi. A pályaművek díjazására és megvételére bruttó 22 000 000 (huszonkét millió) forint áll a bírálóbizottság rendelkezésére.

A pályázatok benyújtási határideje november 13., a zsűri december 11-ig fogja a beérkezett pályaműveket elbírálni.

A tervpályázaton nyertes tervező készítheti el a tér részletes engedélyezési és kiviteli terveit. Az építészeti és a Főmterv által készített közlekedési tervek együttes leszállítása 2013 végén várható az engedélyek és hozzájárulások kiadásától függően. 2014-ig megkezdődhet a tér átépítése.