Szárnyashajókat vásárol a főváros

2012.10.03. 14:00 Módosítva: 2012.10.03. 14:15

A Mahart Passnave Kft. 51 százalékának a megvásárlását tervezi a főváros. Az ár 750 millió forint, amit a tervek szerint öt év alatt, az éves osztalékból fizet ki a főváros. A cég flottája inkább a regionális közlekedésben kaphat szerepet. A tervezetet reggel helyszíni kiosztással terjesztették be a közgyűlés keddi ülésén, délután visszavonták.

Spányik Gábor, a Mahart PassNave Személyhajózási Kft. ügyvezetője lapunknak elmondta, hogy a fővárosi önkormányzat 750 millió forintért veszi meg a cég 51 százalékát a tervek szerint. Hozzátette, hogy a 10 szárnyashajót, 4 nagyhajót és 12 egyéb hajót birtokló, 4 milliárd forintos vagyonú Mahart Passnave a budapesti kikötők mellett 17 vidéki kikötővel is rendelkezik, egyebek között a Tiszán is.

Az üzleti tranzakcióról szóló tervezetet reggel helyszíni kiosztással vették napirendre, majd délután Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes, az előterjesztő indoklás nélkül visszavonta.

A tervek szerint a fővárosi költségvetésnek egy fillérjébe se kerül a tranzakció, a vételárat ugyanis a megállapodás szerint 5 év alatt, az éves osztalékból fizetné ki a főváros. Spányik szerint a Mahart Passnave idei eredménye 500 millió forint körül várható. Hozzátette, hogy a Mahart Passnave eddig is évi 110 millió forintot fizetett a fővárosnak a budapesti kikötők bérléséért, és ez a jövőben sem fog változni.

Spányik szerint a cég flottájára inkább a regionális, agglomerációs közlekedésben lehet majd számítani. Azt a főváros dönti majd el, hogy milyen viszony lesz a jelenlegi városi hajózást üzemeltető BKK és a Mahart Passnave között a jövőben.

A hajós cég megvásárlásáról ugyan egy éve folytak a tárgyalások, de erről kevesen tudtak. A vásárlási szándék hirtelen megjelenését bizonyítja, hogy maga az erről szóló előterjesztés is csak az utolsó pillanatban, helyszíni kiosztással került a fővárosi képviselők kezébe. Ezért egyelőre nem is lehet arról tudni, milyen tanulmányokat készített a főváros, mi a szándéka flottával, ilyen anyagot még nem hoztak nyilvánosságra.

A MAHART PassNave Személyhajózási Kft. 1994. január 1-jén alakult, mint a MAHART Magyar Hajózási Rt. 100%-os tulajdonú társasága, mely a privatizáció lezárultával 84%-ban a MASPED Zrt., 10%-ban az MM Üzemviteli és Tanácsadó Kft., és 6%-ban a Munkavállalói Vagyonkezelő Kft. tulajdona. A MAHART PassNave flottája éves átlagban közel 400000 utast szállít, 2011-ben 350000 utast szállított. A cég által 2005 és 2010 között végrehajtott vendégtér- és utastér-fejlesztési program során felújították a teljes szárnyashajó-flottát, a Rákóczi rendezvényhajót, a Duna Corso városnéző sétahajót, a Győr, Gönyü, Corvin és a Visegrádon állomásozó Mathias Rex rendezvényhajókat. A flotta "vezérhajója" a Bíbic Business Class szárnyashajó, a maga 26 bőr-szövet ülésével.