no

Törvénytelen volt a vári labirintusfoglalás

2012.10.18. 14:19

A Fővárosi Törvényszék hatályon kívül helyezte a környezetvédelmi hatóságok határozatait, amely alapján tavaly júliusban karhatalmi segédlettel távolították el a Budavári Labirintus Kft.-t a Várbarlangból. Az ítélet szerint nem bizonyított például, hogy a borkút okozott penészgombát a plafonon. A kitiltott cég százmilliós kártérítési pert indít az állam ellen.

Írásban is kiküldte augusztusi ítéletét a Fővárosi Törvényszék, ami hatályon kívül helyezte az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség, valamint a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi felügyelőség határozatait, amelyek alapján rendőrök távolították el tavaly nyáron a Budavári Labirintus Kiállításszervező Kft. embereit a Budai Várbarlangból. Az ítélet jogerős.

Az indoklás szerint a hatóság nem tisztázta a tényállást, releváns adatok helyett feltételezések, vagy helyszíni szemle helyett honlapról szerzett információk alapján döntött a kitiltó határozatban. Így például a környezetvédelmi hatóság figyelembe vehette azt a (szak)véleményt, hogy az egyik pincehelyiségben működő borkút penészgombát okoz a plafonon, ám hiányzott az az összefüggés, hogy a gomba kizárólag a borkút miatt keletkezett, és hogy a falat milyen módon veszélyezteti.

Erdélyi Gábor, a Labirintus Kft. ügyvezetője lapunknak elmondta, hogy az ítéletet a Budavári Labirintus teljes körű rehabilitációjának tartja. Az ítélet alapján 100 milliós kártérítést követelnek az államtól a bezárás, illetve a több évtizedes műszaki és a kiállítási beruházások miatt. Erdélyi hozzátette, a cég napokon belül dönt arról, hogy megindítják-e igazságügyi szakértők és közjegyző bevonásával a birtokbavételi eljárást. A labirintusfoglalás ügyében néhány hónapja nyomozás folyik hivatali visszaélés gyanúja miatt.

DSZZS20110729107
Fotó: Szigetváry Zsolt

Mint arról beszámoltunk a Budavári Labirintust egy éve üríttették ki, nagy csinnadrattával, hatósági segédlettel, mert az üzemeltető a vádak szerint károsította a barlangot, és nem volt joga használni sem. Kis idő múlva a nagy erőkkel „megvédett” barlangrendszerbe egy új bérlő költözött, aki kapcsolatba hozható a kiürítést elrendelő állami szervvel.

Arról is beszámoltunk, hogy tavaly szeptember elseje óta Tamási Róbert Budai Grotta Kft.-je üzemeltetheti az egy hónappal korábban kiüríttetett budavári labirintust (a cég új neve 2012 februárjától Labirintus-Castlecave Kft. a cégtár szerint). Tamási Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár beosztottja volt, korábban a budavári önkormányzat képviselője. Aktív szerepet játszott abban, hogy a bérleti jogot neki ítélő Duna-Ipoly Nemzeti Park megszerezze a barlangrendszert a vádak szerint az azt hasznosítási engedély és bérleti díj fizetése nélkül üzemeltető Budai Labirintus Kft-től. És bár Tamásit a minisztériumból már kirúgták, a Budai Grotta szerződése „szabályos”, ezért nem mondták fel.

A korábban egyébként a Budavári Labirintus Kft.-nél dolgozó Tamási Róbert hivatalos titulusa szerint politikai tanácsadó, értesüléseink szerint valójában kapcsolattartó munkatárs volt Illés államtitkárságán, korábban a budavári önkormányzat képviselője. Úgy tudjuk, az államtitkárságon kifejezetten az I. kerületi polgármester, Nagy Gábor Tamás kérésére alkalmazták.

Dolla Eszter, a zöldhatóság igazgatója
Dolla Eszter, a zöldhatóság igazgatója
Fotó: Szigetváry Zsolt

Mint régebben megírtuk, Nagy Gábor Tamás forrásaink szerint „motorja volt” a labirintus előző hasznosítója, a Budavári Labirintus Kft. birtokon kívülre tételének, amiben Tamási is aktív szerepet játszott.

Cikkeink megjelenésekor az érintettek nem reagáltak, a környezetvédelmi hatóságot felügyelő vidékfejlesztési minisztérium pedig nem válaszolt szerdán feltett kérdéseinkre.