Sok a baj az Aga gyerekotthonnal

2012.11.06. 15:12

A kiemelten rossz gyerekeket eltávolítják, a krízishelyzet csillapodásáig új gyerekeket nem vesznek már fel, részletes intézkedési tervet készítenek - ez lett a végeredménye annak a vizsgálatnak, amit a fenntartó fővárosi önkormányzat végzett a pestlőrinci Gloriett-lakótelepen elhelyezkedő Aga gyermekotthonban. Mint arról a vizsgálat indulása előtt beszámoltunk, a helyiek féltek az elvadult gyerekektől, akik az állításuk szerint terrorizálták őket.

A lakók szerint a fővárosi önkormányzat vizsgálata korrekt megállapításokat tartalmaz, csak azt nem értik, hogy a gyerekotthon igazgatója hogy ülhet még a székében. A helyzet a nyárihoz képest javult, de a múlt héten is előfordult, hogy két rendőrautónyi járőr érkezett rendet rakni az otthonba.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Gloriett-lakótelepen idén augusztus végére elszabadultak az indulatok. Közel százan írták alá a környékbeliek közül azt a petíciót, amiben a gyerekotthon vezetőinek és gondozóinak azonnali kirúgását, biztonsági őr szolgálatba állítását, drogkeresőkutyás vizsgálatokat követeltek.

A lakótelep melletti gyerekotthon lakói ugyanis egész éjszaka randalíroztak, és azokat a lakókat, akik ezt szóvá merték tenni, megfenyegették, és válogatott sértésekkel halmozták el. A lakók egy spontán gyűlésen már azt sem tartották lehetetlennek, hogy komoly atrocitásokra kerül sor a gyerekek és közöttük. Helyszínen járt tudósítónknak hosszan sorolták sérelmeiket, többek között azt, hogy bár a rendőrség több eljárást is indított, az intézmény fenntartói nem veszik figyelembe a jelzéseiket.

A fenntartó fővárosi önkormányzat cikkünk megjelenésekor vizsgálatot indított. A vizsgálat megállapította, hogy a panaszbejelentésben leírt időpontokban megvalósultak azok az események, amelyek kiváltották a lakók felháborodását. Az intézmény vezetői emberi, szakmai tisztességük és jó szándékuk ellenére követtek el bizonyos vezetési, szervezési hibákat, amelyek a szakmai-pedagógiai munkában helyenként hiányosságokat eredményeztek.

A vizsgálat szerint az intézményben az elmúlt időszakban igen magas volt a dolgozói fluktuáció. A nevelőtestület egy jelentős része rövid ideje dolgozik csak itt, így szakmailag együtt gondolkodó, egymást segítő pedagógiai közösség nem alakult ki, ami rendkívüli módon megnehezítette a kialakult helyzet hatékony megoldását. Az utóbbi években többségében idősebb, sokféle traumát átélt, rosszabb személyiségállapotú gyerekek kerültek az intézménybe, ugyanakkor nagykorúságuk miatt elkerültek a csoportokból azok a "régi Agás" gyerekek, akik az esetek többségében nagy segítséget jelentettek a felnőtteknek, mert nagyobb részük pozitív példát tudott mutatni a kisebbeknek, erősítették a nevelők törekvéseit pl. a tanulásra motiválásban. Így a korábbi nevelési módszerek, eszközök már nem bizonyultak elégségesnek.

Összességében a vizsgálat megállapította, hogy az intézmény vezetése annak ellenére, hogy szembesült a intézményben kialakult helyzettel, kevés hatékony intézkedést tett azok kezelése, megoldása érdekében. Folyamatosan szűkült a pedagógiai eszköztár és elmaradt a módszerbeli lehetőségek keresése, megújítása, a súlyosabb személyiség állapotban bekerült gyermekek nevelési lehetőségeinek széleskörűbb kiaknázása. Mindeközben a gyermekotthon egyre nehezebb körülmények között volt kénytelen ellátni a feladatát (alacsony bérek, kedvezőtlen munkaidő beosztás, kiégés tüneteit mutató munkatársak, egyre rosszabb állapotban bekerülő, nagyon nehezen kezelhető gyerekek, romló finanszírozás stb.), ami további jelentős nehézségeket okozott a gyermekotthon életében.

Ezért a főváros elrendelte, hogy az intézmény vezetése készítsen a vizsgálat megállapításaira épülő részletes intézkedési tervet. Kezdeményezték, részben meg is valósították a kiemelten rossz személyiség állapotú, speciális ellátási tüneteket mutató gyermekek áthelyezését. A helyzet konszolidálódásáig új gondozottakat nem vesznek fel. Az intézmény alapító okiratát, működési engedélyét úgy módosítják, hogy megszűnjön a speciális szükségletű gyermekek ellátási lehetősége.