Nem jött meg a BKK-sok fizetése

2012.11.09. 11:17

Csütörtökig kellett volna megérkeznie a Budapesti Közlekedési Központ több mint ezer dolgozójának fizetése, de ez péntek reggelig nem történt meg, mondta lapunknak Nemes Gábor az Egységes Közlekedési Szakszervezet vezetője, hozzátéve hogy égnek a vonalak a panaszos munkavállalók telefonjai miatt.

Nemes szerint semmilyen magyarázat nem fogadható el a BKK részéről, a pénznek már meg kellett volna érkeznie. Közölte: a napokban írták alá a cég dolgozóinak bérezéséről és juttatásairól szóló átmeneti megállapodást, ami úgy tűnik rögtön meg is bukott. Nemes szerint a BKK több alapvető hibát elkövetett a közelmúltban, ilyen például, hogy nem számolt a busztender finanszírozásának negatív hatásaival. A jegyáremelés is azt mutatja, hogy a cégnek nincs megfelelő pénzügyi ereje.

Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója délben lapunknak úgy nyilatkozott, hogy a pénzt minden hónap 8-ig kell utalniuk, ami meg is történt. Hozzátette: a cikk megjelenését követően leellenőriztette, hogy áll a helyzet, és a dolgozóknak megérkezett a pénze.

Jáger István, a Fővárosi Közlekedési Dolgozók Demokratikus Szakszervezete viszont közölte, hogy a megállapodás szerint 8-ig minden dolgozónak a számláján kellett volna lenni a pénznek, ami viszont 9-én reggelre sem érkezett meg, tehát a BKK mindenképpen késett. Később hozzátette, hogy a nap folyamán valóban elkedtek megérkezni a fizetések. Közölte azt is, hogy a tízszer ekkora BKV-nál tudomása szerint nem okozott ilyen problémát a fizetés átutalása.

A BKK számos egységet vett át korábban a BKV-tól, főleg a forgalomirányítással és a jegybevétellel foglalkozó osztályokat. Ide tartoznak például a jegypénztárosok, ellenőrök, vagy a forgalomirányítók.

Mint arról beszámoltunk, október végén sztrájkbizottság alakult a BKK szakszervezeteinek részvételével, lejárt ugyanis a korábbi átmeneti megállapodás, és a beígért kollektív szerződés sem született meg.

A BKK válaszként meghosszabbította az átmeneti megállapodást, mondván, a rögzített pótlékokat, juttatási és munkaidő beosztási elemeket a BKK vezérigazgatói utasításokban szabályozza, így november 1-jétől is a juttatásokat a BKV-ból átkerült dolgozók számára az eddigi jogosultságok szerint biztosítják.

BKK: Szabályosan, törvényesen megtörtént a bérutalás

A BKK a munkabérek utalását a Mt. 157 § (1) - ben meghatározott tárgyhót követő 10-éig történő jóváírással biztosítja a munkavállalók részére. A BKV-tól átvett munkavállalók esetében a Kollektív Szerződéssel egyenértékű Átmeneti Megállapodás 6433. pontja alapján, a banki utalást minden hónap 8-án, amennyiben 8-a szombat vagy vasárnap, az azt megelőző munkanapon kell biztosítani.

2012 október havi munkabérek a fenti törvényi és szerződéses feltételeknek megfelelve 2012. november 8-án délután banki átutalásra kerültek, amely alapján a munkavállalók a részükre járó munkabéreket a mai napon (2012. november 9-én pénteken) számlájukra meg kell kapják. A BKK tehát minden szabályt bezartva járt el és mindenki megkapta a fizetését, a valótlan BKV-szakszervezeti nyilatkozatokkal ellentétben.

A korábbi és a jelenlegi Munka Törvénykönyvében azonos módon szereplő, a dolgozók számára tizedikéig történő banki jóváírással összhangban lévő Kollektív Szerződéssel egyenértékű Átmeneti Megállapodásban azért szerepel a 8-ai banki utalás indítása, mert a korábbi években a jóváírásokhoz szükséges idő 1-2 munkanap volt. A mai banki előírások alapján az átutalások jóváírása ennél rövidebb időt vesz igénybe, ennek ellenére a BKK betartotta a megállapodásban szereplő elvárást és 8-án a banki utalást elindította. Ennek megfelelően minden dolgozó a törvényi elvárásnak és a megfelelően megkapta a munkabérét és a BKK a megállapodásnak és a jogszabályoknak megfelelően teljesítette kötelezettségét.