no

Gázcsövet vesznek a lakók karácsonyra

2012.11.28. 13:05

Hétfőn kikapcsolták a gázt a Baross tér 17-ben, mivel az utcai gázvezeték cseréje után a régi ház rendszere nem felelt meg a nyomáspróbán. A közös képviselő panaszt tett a fűtési szezon kellős közepén végrehajtott munka miatt, a háznak pedig most karácsony előtt 1,5 millió forintért kell felújítania a vezetékeket. A főváros szerint a gázvezetékek cseréjét most kell elvégezni, hogy a metróépítés után határidőre rendezni tudják a teret, a gézvezetékek karbantartása pedig a társasházak feladata.

Hétfő óta nincs fűtés és több lakásban melegvíz sem a Baross utca 17. szám alatti házban. A lakók olajradiátorokkal és hősugárzókkal fűtenek. Ahogy kinéz, egy ideig még nem is lesz gáz a házban. Hétfőn az utcai gázvezetékeket cserélték, de az ezután elvégzett nyomáspróbán nem felelt meg a ház, ezért már vissza sem kapcsolták a gázt.

"November elején kifüggesztettek egy értesítést a házban, hogy 26-án kicserélik az utcai gázvezetékeket. Közölték, hogy a házban erre az időre nem lesz gáz, és ha ez elvégzett nyomáspróba nem megfelelő, nem is kapcsolják vissza" - mondta a társasház közös képviselője.

A közös képviselő gyorsan levelet írt a gázszolgáltatónak, hogy a fűtési időszak kellős közepén nem lenne túl szerencsés kikapcsolni a gázt, főleg úgy, hogy erre ebben az időben tudomása szerint moratórium is van. A gépjárműveknél azt válaszolták: ez nem általuk tervezett munka, hanem a főváros engedélyével egy cég éppen a Baross tér rendezését végzi a 4-es metró megállójának építése után, és nekik ezért kell kicserélni a gázvezetékeket.

A tájékoztatás kifüggesztése után a ház még november első felében kihívott egy szakembert, hogy vizsgálja meg a csövek állapotát a régi házban. A szemle eredménye az volt, hogy cserére szorulnak a vezetékek a pinceszinten, illetve a gázórához vezető csatlakozók és elzárócsapok is. Várható volt tehát, hogy a nyomáspróbán nem fog megfelelni a ház. A közös képviselő ezért már akkor elkezdett kivitelezőt keresni, hogy időben tudjanak lépni.

Miután a ház tényleg nem felelt meg a nyomáspróbán, a kivitelező elkezdte az alap- és felszállóvezetékek cseréjét. A házban így várhatóan egy hét múlva működnek újra a gázkonventorok, cirkók és tűzhelyek.

A csövek felújítása 1,5 millió forintba kerül. A házban 11 lakás van és négy üzlethelyiség, az egyikben egy bank működik. Egy-egy tulajdonosra így átlagosan 100-150 ezer forintos kiadás esik. A közös képviselő azt mondta: tudták, hogy nem érdemes hitellel próbálkozni, hiszen annak átfutása is legalább egy hónap, így “a lakók most karácsony előtt nem ajándékokra költik a pénzüket, hanem gázcsőre”. A közös képviselő elmondta: tisztában voltak azzal, hogy a házban cserére szorulnak a vezetékek, de ezt a következő nyárra tervezték. Váratlanul érte őket ezért a november végére időzített térrendezés és nyomáspróba.

A Baross tér felszíni rendezése a 4-es metró projekt keretében valósul meg. Az ősszel megkezdett felszínrendezési munkák első ütemében a végleges útpályát építik meg, hogy a Thököly út forgalmát a Baross tér északi oldalán vezessék át. Ennek 2013 tavaszára el kell készülnie a teljes felszínrendezés és a 4-es metró beruházás határidőre történő befejezése érdekében, közölte a Főpolgármesteri Hivatal.

A Baross tér északi oldalán futó, rossz állapotban lévő gázvezetéket az útpálya megépítése előtt kell cserélni, hogy a későbbi útpályabontásokat elkerüljék. A határidők betartása érdekében az új gázvezetéket mindenképpen még idén meg kell építeni, válaszolta a főváros. Közlésük szerint a gázvezeték építését a felszínrendezés kivitelezését végző cég megbízásából a Fővárosi Gázművek bonyolítja le, amely a lakóépületek szükségessé váló átkötéséről a lakóépületeket előzetesen írásban értesítette.

Kérdésünkre, hogy a főváros támogatja-e a rendkívüli munkák miatt télen fűtés nélkül maradó társasházatak, a Főpolgármesteri Hivatal azt válaszolta: a lakóépületeken belüli vezetékek megfelelő állapotban tartása a lakóépület tulajdonosainak a feladata A Főpolgármesteri Hivatalnak arról nincs információja, hogy ehhez önkormányzati támogatás igényelhető-e vagy sem.

Mint hétfői cikkünkben megírtuk: a 4-es metró Keleti pályaudvari állomása 2011 őszére jutott szerkezetkész állapotba. Most az állomás belső kialakítása zajlik, és ezzel párhuzamosan folytatódik a vágányépítés, valamint a rendszer- és áramellátó berendezések telepítése. Az állomás 2013-ban készül el, átadása az utazóknak a jelenlegi ütemterv szerint 2014 első félévében várható.

A Baross tér, illetve vonzáskörzetének teljes felszíni rendezésére 2012 szeptemberében kötötték meg a szerződést SC Baross 2012 konzorciummal (Strabag MML Kft. és a Colas-Alterra Zrt.) A társaság 4,31 milliárd forintért végzi el a munkát.

A közbeszerzés kiírása és a beruházás megkezdése azért csúszott idáig, mert a Budapesti Közlekedési Központ 2011-ben felülvizsgálta a korábbi terveket, mivel azok egyes részletei koncepcionálisan hibásnak bizonyultak. Az eredeti tervben például a felszíni tömegközlekedési járművek közötti átszállási gyaloglási távolságok nem hogy csökkentek volna, hanem néhány esetben még nőttek is.