Uniós pénzből épül újjá Csepel

2013.01.10. 17:55

Több mint 1,3 milliárd forintból valósulhat meg Csepel déli lakóközpontjának szociális városrehabilitációja. Az összeg felhasználásáról csütörtökön döntött a kerület képviselő-testülete.

A XXI. kerületi önkormányzat tájékoztatása szerint a beruházás várhatóan 100 százalékban uniós pályázati forrásból valósul meg. A városrehabilitáció a Vermes Miklós utca - Kossuth Lajos utca - Karácsony Sándor utca - II. Rákóczi Ferenc úttal határolt területet, valamint a Szent Imre teret érinti. A városrészben 664 lakás van, a terület több mint kétharmada önkormányzati tulajdon.

Az 1,3 milliárd forintos forrásból egyebek mellett panelrehabilitáció, a zöldfelületi infrastruktúra fejlesztése valósul meg, és új közösségi tér jön létre a 2008-ban megszüntetett II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola épületében. Emellett munkaerőpiaci beilleszkedést, iskolai felzárkóztatást elősegítő programok indulnak, játszóházat alakítanak ki és alternatív utcai mentorprogramba kezdenek.

A közlemény kitért arra is, hogy a kerületben csak későn, 2009 után indult meg a szociális rehabilitáció az Ady-lakóteleppel, jelenleg pedig megvalósítási szakaszban van a Csepel kapuja elnevezésű, hasonló tartalmú program. Mint összegezték, az elmúlt bő egy évben számos állami, fővárosi és uniós beruházás is történt, például a belső kerületekkel összekötő új kerékpárút és a csepeli gerincút, 54 kilométer hosszan új csatornaszakasz kiépítése és a Vas Gereben utcai szivattyútelep korszerűsítése. Az önkormányzat ezenfelül háromszázmillió forintot nyert óvodafejlesztésre.