Friderika
3 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Egy év múlva kész az új Várbazár

2013.01.31. 13:00

A 8,99 milliárd forintos ajánlatával a Switelsky-WHB konzorcium nyerte a Várkertbazár-rekonstrukció kivitelezésére kiírt pályázatot, a szerződéseket csütörtökön alá is írták. Az I. kerület további 6,4 milliárd forintot fordít a kapcsolódó fejlesztésekre. A munkákat uniós forrásból finanszírozzák.

A Várkertbazár több elemre bontható, az építkezés során ezek külön funkciókat kapnak. Északról lefelé haladva az első a volt testőrház épülete, ahol a kortárs kreativitás házát rendezik be, kiállításokkal.

A bazársor északi részén képző- és iparművészeti műhelyek sorjáznak majd a kis fülkékben (ahol egy korábbi időszakban szobrászok dolgoztak). Fiatal művészek fél-egy évre ingyenes használatba kapnak egy műtermet, cserébe el kell viselniük, hogy a turisták bejárhatnak hozzájuk munka közben.

A bazársor északi része mellett áll az északi lépcső pavilon, ami fogadókapuja lesz a Duna partról a Várba tartó turistáknak. A jobb kondícióval rendelkezők felsétálhatnak a vízhordó lépcsőn, a többieknek marad az azzal párhuzamosan futó fedett mozgólépcső.

A bazársor mögött belül, a vízhordó lépcsőtől északra terül el az Öntőház udvar. A tervek szerint ide idézik meg az egykori Ifiparkot, retró hangulatú vendéglátóhelyekkel, kisebb színpaddal.

A lépcsőtől délre, a gloriett után folytatódik a bazársor. A déli oldali kis helyiségekben kávézó, pénztár, előcsarnok kap majd helyet. A sort délen a volt bérházak tömbje zárja, ide a tradíció házát képzelik el, ajándékbolttal.

A déli bazársor mögötti nagy területen a rendbe hozzák a királyi kerteket, ami alatt a mínusz első szinten 1000 fős rendezvényterem, az alatt pedig mélygarázs lesz.

A közlekedési átalakítás elsősorban a bazársor előtt húzódó Lánchíd utcát érinti, ami forgalomcsillapított övezet lesz.

A Várbazár rekonstrukciójának határideje 2014. március 30., a közlekedésfejlesztési munkáknak pedig 2015. február 18.