13 éves akvarell került elő a Várkertbazárról

2013.02.12. 14:48

Már 1999-ben elkészítette Baliga Kornél a Várkert Bazár látványtervét, amelyen az épület minden eleme látható a Királyi Palotával együtt. Az építész most tette közzé az akvarellt Facebook-oldalán. Mint írja, jó egy évtizede felkérést kapott a Budai Várgondnokságtól, hogy készítse el a Várkert Bazár olyan látványtervét, amelyen minden eleme látható, mivel ilyen fényképet nem lehet készíteni - pusztán azért, mert nincs olyan pont, ahonnan mindez egyben látható.

A felújítás már akkor is napirenden volt, és olyan állapotban kellett bemutatni a Várkert Bazárt, amilyenben majd a restaurálás után lesz. Ez az akvarell kb. 8 különböző pontból felvett látvány összefésült eredménye. Most, hogy a helyreállítás a küszöbön van, gondoltam előbogarászom az archívumból és megosztom, tette hozzá Baliga. Az előtérben látható árok egy ötlet csupán a mélygarázs lehajtó rámpájának kialakítására.

Az építész hozzájárult, hogy lapunk közölje a képet, mert mint mondta, "1999-ben sem magamnak festettem, hanem azért, mert elő akartuk mozdítani Szamkó Katalinnal a Várgondnokság akkori vezetőjével a Várkertbazár ügyét".