Ismét a Bábolna Bio pusztíthatja a fővárosi patkányokat

2013.03.25. 14:25

A Bábolna Bio Kft. nyerte a főváros patkánymentesítésére kiírt nyílt közbeszerzési eljárást, áll a főpolgármesteri hivatal közleményében. A céggel a Fővárosi Önkormányzat ötéves szerződést kötött. Budapest az egyetlen olyan világváros, ahol a patkányok sem közegészségügyi, sem gazdasági kárt, sem környezeti problémát nem okoznak. A környező településekről bevándorló, valamint az áruszállítás során behurcolt, szórványos patkányfertőzöttség évről évre csökken, tavaly a főváros 226 ezer objektumában mindössze 255 esetben vált ismertté patkányfertőzöttség, vagyis az összes budapesti objektum mindössze 0,11 százalékában bukkantak a kártevőre.

Videónkban egy külvárosi patkányészlelés történetét követtük le, ami a patkányra nézve gyászos eredménnyel fejeződött be:

A patkánymentesítés díját Budapest Főváros Önkormányzata fizeti, vagyis az az állampolgároknak nem jár fizetési kötelezettséggel. Budapesten 1970-ben még becslések szerint kétmillió patkány élt, amelyek évente 300-400 millió forintos kárt okoztak. Akkoriban a fővárosi épületek átlagosan 32,8 százaléka volt patkányfertőzött, ez a szám a belvárosban helyenként elérte a száz százalékot. Az 1960-as évekig ad hoc jelleggel, korszerűtlen technikával irtották a kártevőt, ezért nem jártak tartós eredménnyel. A patkányfertőzöttség jelentős közegészségügyi veszélyt és komoly gazdasági károkat okozott.

A főváros 1971-ben rendelte el Budapest teljes, 525 négyzetkilométeres területének patkánymentesítését. A munkára kiírt pályázatot a Bábolna Környezetbiológiai Központ és a Bábolnai Fertőtlenítő Állomás (a most nyertes kft. jogelődje) nyerte meg. 1971 áprilisától módszeresen, előre tervezett ütemterv szerint haladva, a felszíni objektumokban és a csatornahálózatban egy időben helyezték ki a korszerű rágcsálóirtó szert, a munkálatok 112 fő végezte, húsz gépkocsival.

Budapest patkánymentesítése ezzel eredményesen lezajlott. Mivel a patkánymentes állapot csak egységes technológiával, egy kivitelező által végzett munka révén őrizhető meg, a főváros 1973-ban ismét pályázatot írt ki, amelyet ismét a Bábolna nyert meg. E munkálatok az elmúlt negyven évben folytatódtak a főváros finanszírozásával, vagyis sem a lakosságnak, sem az intézményeknek, sem az üzemeknek nem kellett fizetniük a patkánymentes állapot megőrzéséért.

Évente 3000-4000 patkánybejelentés fut be Budapesten. Ennek elenyésző része bizonyul valósnak, legtöbbször nyestet, egeret vagy sünt néznek patkánynak. A fővárosban 1971 óta mentesítenek, az akkori 2 millióról mára 1-2 ezerre csökkent a patkányok száma. Az irtás és megelőzés évi 200 millióba kerül, de ha abbahagynák, 2-3 év múlva megint minden budapestire jutna egy patkány. Minden, ami a budapesti patkányhelyzettel kapcsolatban tudni érdemes, ide kattintva olvasható.  • Tippek
  • Bankszámla