Szexálás és szuri az állatkertben

2013.04.17. 18:54 Módosítva: 2013.04.17. 19:11
Nevet és védőoltást kaptak az új oroszlánkölykök a Fővárosi Állat- és Növénykertben.

Az állatkert ismét csodás sajtóeseménnyel rukkolt elő: a Macskák musical sztárjai jelenlétében állapították meg a februárban született kisoroszlánok nemét (ezt hívják szexálásnak), aztán védőoltásokat, féreghajtó pasztát és mikrochipet adtak nekik. A művelethez fél órára külön kellett választani az anyaoroszlánt Shirwane-t és négy kölykét, mert az anyaállat nem engedné, hogy kicsinyeit fogdossák.

Stresszes volt az oltás, de tűrték az oroszlánkölykök

Az idén harminc éves Macskák musicalből a vezetékneve miatt elhívták Oroszlán Szonját, aki Szonjának akarta elnevezni a rá kiosztott állatot, de mivel ez nem volt az opciók között, ezért a Surina (kiejtve Szurina) nevet adta neki, ami istennőt jelent. A Haumann Péter által elnevezett állat Sinha (Szína) lett, ez hőst jelent. Sári Éva a Salima nevet adta, jelentése boldog, Puskás Péter pedig a Sachin (Szacsin), azaz a lényeg elnevezéssel illete a cuki kölyköt. Miközben Haumann Péter oroszlánja Oroszlán Szonja fenekét bámulta, megtudtuk, hogy a színésznő szívesen ölébe kapta volna a kicsit, de erre állatorvosi szempontok miatt nem volt lehetősége.

Haumann Péterre azért is esett a választás a névadáshoz, mert mint Persányi Miklós igazgató bevallotta, a Keménykalap és krumpliorr című sorozatból sokat tanult Haumann alakításából arról, hogyan kell magát állatkertigazgatóként prezentálnia. “Van egy kis kuszkusz, van egy kis lajhár, várunk egy kis zsiráfot, és az erszényeseknél is lesz egy nagyágyú” - sorolta Persányi az állatkert elképesztő idei fejleményeit.

Régen cirkuszi hibrideket tartottak az állatkertben, és azért is fontos az indai (vagy ázsiai vagy perzsa) oroszlánok szaporítása, mert tiszta genetikai állományra  törekszenek. És azért is, mert szabadon most háromszáz példány él belőlük, de száz éve csak tizenhét élt.

Sós Endre, az állatkerti főállatorvos a kamerák össztüzében benézett a kisoroszlánok lábai közé, kicsit megtapogatta őket ott, majd megállapította a nemüket: kettő lány és kettő fiú. Bőr alá ültethető azonosító chipet, szájon át beadott féreghajtó pasztát, illetve egy kombinált védőoltást is kaptak. A védőoltás három vírusos megbetegedéssel, a panleukopéniával (macska szopornyica), a rhinotracheitisszel (fertőző macskanátha) és a kalicivírusos náthával szemben alakít ki védettséget a négy kölykök szervezetében. A négy kicsi közül kettő 7,5 kg, a Sachin nevű hím majdnem 8 kilós.

A kölyköket és az anyaállatot az India-házban láthatják.