Átalakítják a legforgalmasabb buszjáratokat

2013.05.25. 16:33

Június 1-jétől átszervezik a főváros legforgalmasabb buszjárat-családját - olvasható a Budapesti Közlekedési Központ honlapján. Eszerint 7-es és a 33-as buszcsalád átalakításával a Budafokon, Nagytétényben, Budatétényben, Zuglóban és Újpalotán élők "színvonalasabb belvárosi kapcsolatot kapnak, miközben a Rákóczi és a Thököly úton is sűrűbben, korszerűbb járművekkel utazhatnak".

Az átszervezett 7-es és 33-as buszcsalád vonalain júniustól 20, júliustól 27 új Mercedes-Benz Citaro 2-es csuklós autóbusz közlekedik. A meghosszabbított 233E jelzésű járatnak köszönhetően csökken az Uránia autóbusz-végállomás terhelése, miközben tovább bővítik a Budáról a Rákóczi úton át a Keleti pályaudvart is elérő járatok körét. Június 1-jétől növekszik az utasok rendelkezésére álló kapacitás a Thököly úton a zsúfolt csúcsidőszakokban, emellett pedig Dél-Buda térségéből átszállásmentes kapcsolatot biztosítanak a Belváros felé.

Az autóbuszok a megszokottaktól eltérő megállóhelyeken állnak meg, a járatok útvonaláról és az új megállóhelyekről a www.bkk.hu oldalon vagy a megállóhelyeken kitett tájékoztatókból lehet többet megtudni. A BKK tájékoztatása szerint június első napjaiban munkatársaik személyesen segítik a forgalmasabb megállóhelyeken az utasokat.

A járatcsalád átszervezése miatt a vonalakhoz tartozó táblákat kicserélik. Ezzel együtt egységesítik, pontosítják a megállók elnevezéseit, hozzáigazítják őket a megváltozott közterület-nevekhez. A megváltozó megállónevek listáját itt lehet elolvasni.

A legfontosabb változás, hogy 7-es és 173-as alapjáratok pesti végállomásait felcserélik, így a 7-es buszok Albertfalva vasútállomás és Újpalota, Nyírpalota út között közlekednek majd. A 173-ast felváltó új 7A járatok pedig a Bornemissza tértől a Bosnyák térig közlekednek.

A 7E jelzésű autóbuszok meghosszabbítva, Kelenföld vasútállomástól Újpalota, Nyírpalota utcáig járnak június 1-től. A járat a Bosnyák tér és Újpalota között a mai 173E megállóiban, a Molnár Viktor utca, Fő tér és Vásárcsarnok megállóhelyeken áll meg. A 107E jelzésű járatok a korábbi 173E busz helyett közlekednek. A járat útvonala és megállóhelyei változatlanok maradnak, viszont az újpalotai lakótelep jobb kiszolgálása érdekében megáll az Apolló utcai megállóban is. A többi változásról itt találnak részleteket.