Százéves a Széchenyi fürdő

2013.06.15. 08:32

Százéves a Széchenyi fürdő. Ennek örömére felkerestük a fürdő legrégebbi alkalmazottját, hogy meséljen anekdotákat az elmúlt évtizedekből. Csak úgy sorjáztak az illusztris vendégek Honthy Hannától Madonnáig, a főmunkásőrtől a Monty Python komikusáig, de kiderült az is, mitől termékeny egyedülálló módon Tücsök és Jusztina, az Állatkert két víziló tehene.

Hízó Zoltán fürdősegédmunkás 32 éve, 1981-től dolgozik a cégnél, ő a legrégebbi alkalmazott, de anekdotái régebbi múltra néznek vissza, hiszen anyja is itt dolgozott negyven évig. A mama leghíresebb vendége Honthy Hanna, a neves operettprimadonna volt a női termálban, aki szinte biztosra vehető, hogy a többi vendég kedvéért néha eltrillázta a Hajmási Péter, Hajmási Pált.

Hízó Zoltánnak is kijutott a csalogányokból. Hozzá a nyolcvanas évek elején a komplett Edda járt, élén a bajszos korszakát élő Pataki Attilával. A fürdővendégmunkás még most is elrévedve idézi fel, amikor a fellépés előtt bement hozzá Attila úr, és csendet kért a rápihenéshez. Csend is lett.

A korábbi rendszerben illusztris vendég volt még Kádár János legközvetlenebb munkatársa, Gáspár Sándor kommunista szakszervezeti főmufti, aki Hízó emlékei szerint igazi úriemberként vonult be mindig a pedikűrre. A pártból még gyakori vendég volt Borbély Sándor, a Munkásőrség vezetője, aki delegációk élén gyalogolt bele a melegvizes medencébe. Szemtanúk szerint a géppisztolyát nem vitte magával. Maga Kádár János viszont valamiért nem kultiválta a Széchenyit.

Gumikesztyűs AIDS-es-üldözés, fürdőruha-csador

A fürdősegéd két furcsa esetre is emlékszik: a nyolcvanas évek hisztériakorszakában egy AIDS-es beteg megszökött a kórházból és a fürdővendégek között bújt el. Állítólag gumikesztyűben üldözték a fürdő munkatársai, míg meg nem találták. A másik fura ügyfél pedig pedig egy közel-keleti nő volt, aki ragaszkodott ahhoz, hogy a fürdőben rendszeresített kötényke helyett saját csadorjában merítkezzen meg, amit végül nem engedtek meg neki.

A sakkozók között is megfordultak neves emberek, az egyik fürdővendég például Michael Palinnel, a Monty Python sorozat komikusával sakkozott a medencében. Arról nem szól a fáma, ki nyert. Madonna is megmártózott a Széchenyi gyógyvízében az Evita fürdőben forgatott jelenetei után.

A gyógyvíznek egyébként fiatalító, sőt termékenyítő erőt tulajdonítanak: Tücsök és Jusztina, az Állatkert két vízilótehene is az átvezetett gyógyvízben úszkál. Nem is csoda, hogy ők az egyedüli vízilovak a világon, akik fogságban is képesek voltak utódot elleni.

Az első ember, akinek eszébe jutott, hogy artézi kutat fúr a Városligetben, Zsigmondy Vilmos, neves bányamérnök volt. A fúrás 1868-ban kezdődött, lassan haladt, és nagyon mélyre kellett lemenni. Zsigmondy nem adta fel: 10 év fúrás után, 970 méteren megtalálta a vizet. Az akkor fúrt kutat (ami a Hősök terén, Árpád fejedelem lovas szobra előtti részen található vaslemezfedél alatt) már lezárták, 1936-ban ugyanis fúrtak egy másikat, 1240 méter mélyre. Ez a fúrás két évig tartott, de innen már Európa legmelegebb hévízforrása tör fel, aminek a hőmérséklete 77 °C fok.

A fürdő építését 1909-ben kezdték meg Czigler Győző tervei alapján. A fürdőt, amelyet addig Artézi fürdő néven emlegettek, 1913. június 13-án nyitották meg, már Széchenyi gyógyfürdő néven. A megnyitás után a fürdő népszerűsége gyorsan nőtt és 1919-ben már több mint 890 000 vendéget fogadott. 1927 augusztusára kibővítették a gyógyfürdőt a népfürdő szárnyakkal, valamint egy új fürdőstrand-uszodával. Ez volt a pesti oldal első uszodája.

1963-ban a strandfürdő öltözőit téliesítették, azóta a szabad területen lévő medencék télen is üzemelnek. A fürdőben 1982 óta nappali kórház működik napi 178 beteg ellátására alkalmas kapacitással. Az 1998 és 2006 között zajló felújítások eredményeképpen minden medence megújult, a strandmedencéket vízforgatóval, a gyógymedencéket hidraulikai berendezésekkel látták el. (A fürdőtörténet forrása a Széchenyi fürdő honlapja.)