20 forint lehet egy vendég ára

2013.06.21. 16:50

Felügyeleti díj bevezetését tette lehetővé az önkormányzatoknak a parlament augusztus 1-jével: a díjat a Budapest belvárosában, világörökségi területen éjszaka is működő, alkoholt árusító szórakozóhelyektől szedhetik be. Az Országgyűlés 250 igen szavazattal, 3 nem ellenében fogadta el Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető, belvárosi polgármester erről szóló indítványát.

A most elfogadott törvény alapján az önkormányzatok naponként és vendégenként 20 forintban határozhatják meg a felügyeleti díjat, de az összeg nem haladhatja meg az üzlet éves korrigált iparűzésiadó-alapjának fél százalékát. A felügyeleti díjat az önkormányzat kizárólag az üzletek nyitva tartása miatt adódó közbiztonsági és köztisztasági többletfeladatok ellátására fordíthatja.

Az önkormányzatok helyi rendeleteikben a szórakozóhelyek befogadóképessége alapján szabhatják ki a felügyeleti díjat. A felügyeleti díjat negyedévente kell megfizetniük a tulajdonosoknak.

Rogán Antal egy zárószavazás előtt benyújtott javaslatának elfogadásával a települések, illetve fővárosi kerületek rendeletalkotási jogot kaptak az üzletek éjszakai, vagyis este tíz és reggel hat óra közötti nyitva tartási rendjének meghatározására.