Ezért füstölgött a busz a Karolina úton

2013.08.22. 12:42

Egy olvasónk küldte szerdán azt a felvételt, melyen lekapta, ahogy a Karolina útnál szép kényelmesen elhúz egy füstölgő busz, nyomában pedig a karbantartó jármű. Az üzemzavarról Szedlmajer László, a BKV Zrt. vezérigazgató-helyettese másnap juttatta el szerkesztőségünknek a cég hivatalos magyarázatát.

Szedlmajer szerint az autóbusz szerda este meghibásodott, a sofőr az utasokat leszállította és műszaki segítséget kért. A vonalszerelő úgy döntött, hogy a busz csak a garázsban javítható, a vonalon vagy a végállomáson nem. (A vonalvezető feladata, hogy műszaki segítséget nyújtson, ők közlekednek a videón látható fehér Volkswagen furgonokkal.)

„A busz turbófeltöltője hibásodott meg, a Karolina úton, közel a Hamzsabégi úti Kelenföld garázshoz már a videón látható módon füstölt. A turbófeltöltő meghibásodások ismert kísérőjelensége ez, a kollégák tudták, hogy a jármű el tud jutni a garázsig, ésszerű kockázatnak látták a beközlekedést″ – írja Szedlmajer.

Jelenleg a kocsit javítják. Mivel ma már szinte az összes BKV-busz turbófeltöltővel szerelt dízelmotorral üzemel, Szedlmajer szerint havonta-kéthavonta megy úgy tönkre feltöltő, hogy amiatt a meghibásodott buszt a forgalomból ki kell vonni.