János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Népszavazás a Római-parti gátról

2013.09.03. 17:29

A főpolgármester a Római-parti védművel összefüggő helyi népszavazás kiírását szorgalmazza.

Tarlós István keddi sajtótájékoztatóján elmondta: még vizsgálják, melyik önkormányzatnak kell kiírni a referendumot; amennyiben a fővárosinak, úgy kezdeményezi a Fővárosi Közgyűlésnél, amennyiben a III. kerületnek, úgy levélben kéri majd Bús Balázs (Fidesz-KDNP) polgármestert és hajlandó hozzájárulni a költségekhez is. A főpolgármester jelezte: nem "katasztrófaturisták összehangolt véleményére" kíváncsi, hanem a helyi lakosságéra.

Mint mondta, a városvezetésnek sokat számítanak a környezetvédelmi szempontok, de olyan kifogásokkal nem tud mit kezdeni, hogy a védmű miatt a "parton megváltoznak a fényviszonyok, ami változtat az egyik halfaj vonulási útvonalán". Hangsúlyozta: a sportlétesítmények és az 1900-as évek elején szabályszerűen épült lakóházak védelme fontos, az üdülőparkok pedig jelenleg is védettek.

Tarlós István kitért arra is, hogy a Műegyetem és a Magyar Tudományos Akadémia támogató szakvéleményének javaslatait beépítik a beruházási elemek közé, s az idei szokatlan méretű árvíz tapasztalatai alapján a védmű méretezését is felülvizsgálják. Emiatt, valamint a tervezett helyi népszavazás miatt a mobilgát megépítése akár másfél évig is elhúzódhat - jegyezte meg.

A főpolgármester kérdésre válaszolva beszélt arról is, hogy a Tormay Cécileről elnevezett közterületi határozat visszavonásában jogkövetőek voltak, az MTA egyértelmű negatív álláspontot fogalmazott meg az írónőről való elnevezéssel kapcsolatban. A további közterületi névváltoztatásokat pedig azért "fagyasztotta be", mert elejét akarta venni, hogy azokkal tematizálják a közvéleményt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!