Életről és halálról döntöttek a Falk Miksa utcában

2013.09.17. 17:01 Módosítva: 2013.09.17. 17:03

„Látszik, hogy ez a fa nem egészséges. Sok rajta a seb, itt alul gombás” – magyarázza az ötödik kerület illetékese, hogy miért vágják ki a japánakácot a Falk Miksa utcában. Az újságírók bólogatnak, pedig egyáltalán nem látni, hogy a fával valami baj lenne. Igaz, az ellenkezőjéről sem vagyok meggyőződve, lehet, hogy egy roncs alatt állok, de mivel nem vagyok szakértő, csak annyit tudok mondani, hogy szép a koronája, lengedeznek rajta a levelek, kellemes benyomást kelt.

Az Olimpiai parki tragédia

A fáknak éppen ezen megtévesztő, kellemes érzeteket keltő hatása miatt hívta össze a sajtót az ötödik kerület, amely a kormánnyal ellentétes stratégiát választott fakivágási ügyben. Míg a Kossuth teret a nyilvánosság kizárásával építik át, és a változásokról onnan értesülni, hogy valaki a kerítésen keresztül lefotózza a fakivágásokat vagy a szoboráthelyezéseket, az ötödik kerület a nyilvánosságba menekült a támadások elől.

Néhány napja a Cink írta meg, hogy kivágták az Olimpia park egyik öreg és egészségesnek tűnő ezüstjuharját. A sajtón végigsöprő hírre Rogán Antal meglepő módon nem kioktatással válaszolt, hanem érzékeny favédőként lépett fel. Közleményét olvasva az volt az érzésem, a polgármester egy fa lombkoronájába épített kunyhóban lakik, és ha tehetné, a sűrűn beépített kerület helyett valami biogazdaságot vezetne. Mindenesetre kivizsgálta az esetet, kiderítve, hogy a fát a Védegylet bevonásával, és okkal vágták ki, mert beteg volt. Majd Rogán azzal a lendülettel a Falk Miksa utcába csődítette az újságírókat, hogy az ott zajló fakivágásból még ekkora botrány se legyen.

Szentgyörgyvölgyi Péter, a Városüzemeltető Kft. ügyvezetője rámutat egy elítéltre
Szentgyörgyvölgyi Péter, a Városüzemeltető Kft. ügyvezetője rámutat egy elítéltre

Eutanáziás séta a Falk Miksa utcában

Puskás András alpolgármester és Szentgyörgyvölgyi Péter, a Városüzemeltető Kft. ügyvezetője úgy kalauzolt végig minket a felújítás alatt álló utcában, mint egy könnyed hangulatú eutanáziás sétán vennénk részt. A két hivatalnok csevegés közben időnként rábökött az egyik betegre, hogy sajnos neki mennie kell. Mivel a sajtóból senki nem volt faegészségügyi szakértő, el kellett fogadnunk az ítéletet. A műkereskedős utcában összesen 96 fa van, ebből 17-et kell elaltatni, a többiek némi operáció után tovább élhetnek.

A fasort egyébként 80 éve telepítették, és korábban szóba került, hogy az egészet kivágják. Emögött amúgy nem a hivatal különös kegyetlensége áll, hanem hogy ilyen módon újra egységes fasort kapna az utca, míg most különböző korú és vastagságú fák váltakoznak majd.

A kivágott fák helyére 20-30 centiméter átmérőjú japánakácok kerülnek. Szentgyörgyvölgyi elmondta, ez a faj jól bírja a városi körülményeket, igaz, az allergiások viszont nem bírják annyira jól a fát.

Egyébként az, hogy a külső jegyek alapján nem tudtuk eldönteni, jogos-e a halálos ítélet, nem a mi hibánk. Mint kiderült, csak fejlett műszeres vizsgálattal állapítható meg, hogy melyik fa korhadt, és menthetetlen: a szakemberek érzékelőket helyeznek a törzsre, majd mérik, hogy a fa hogy vezeti a hangot. Ahol lassabban terjednek a hullámok, az halott résznek számít.

Az ítélet a fán
Az ítélet a fán

Éppen ezért érdekes, hogy az utóbbi évek budapesti fakivágásainál kiemelten alkalmazott szakértő úgy nevezett „szemrevételezéses eljárással” dolgozik. Azaz ránéz a fára, és megállapítja, hogy beteg, ki lehet vágni, mehet tovább az építkezés.

Legalábbis ez derült ki a Védegylet hétfői közleményéből. A zöldszervezet által megnevezett Móczár Béla állapította meg többek közt, hogy ránézésre melyik Olimpia téri ezüstjuhar érett a motorosfűrészre. A Védegylet hisztije után viszont műszeres vizsgálatokat is végeztek. Kiderült, a Móczár által betegnek mondott fa egészséges, viszont a másik, ami szerinte rendben van, kivágásra érett. Ezt döntötték ki néhány napja, a Védegylet jóváhagyásával.

A szemrevételezéssel dolgozó, és nagyot tévedő Móczár doktor annyiban érdekes, hogy a Védegylet levele szerint „ő hagyta jóvá a Nagymező utcai fák kivágását. Az ő szakvéleménye alapján ítélték kivágásra évekkel korábban a teljes Nagymező utcai fasort, valamint 2013 áprilisában az ő szakvéleménye alapján hajtották végre a Kossuth téri fairtást, melyben 193 db fa, fenyő és örökzöld állapotát nyilvánította tarthatatlannak... Mindezen megállapításokat műszeres vizsgálat elvégzése nélkül tette meg (a Kossuth téri fakivágási  ügyben a mai napig nem született jogerős fakivágási engedély, mert a másodfokú hatóság a civil szervezetek ügyféli jogállását  ismét elutasította, aminek következtében az eljárási vita újabb szakaszba lépett).”

A helyszínen annyit tudtunk kideríteni, hogy a Kossuth téri mészáros helyett a Védegylet és a Levegő munkacsoport által javasolt szakértők döntöttek életről és halálról a Falk Miksa utcában. Az ítéleteket a fák törzsére szögezve tekinthetik meg az érdeklődők, békés séta közepette.