Enyhítik a durva dugót az Árpád hídnál

2013.10.06. 23:27
A reggeli csúcsidőben ismét három sávot használhatnak az autósok az Árpád hídon Pest irányában, a Flórián téren is megváltozik a forgalmi rend a Vörösvári út gyorsabb haladása érdekében, a BKK jelzőlámpákat hangol át együttműködve a BRFK-val.

Az 1-es villamos felújítása miatt durván bedugult a város, ezért a Tarlós István főpolgármester által pénteken bejelentett dugócsökkentő intézkedések alapján hétfőtől sok helyen módosul a forgalmi rend. A felújítást kivitelező Colas Zrt-vel és A-Híd Zrt-vel kötött megállapodás szerint a bontási és az építési munkák csak annyi közterületet vehetnek igénybe, amennyi feltétlenül szükséges.

Az Árpád hídon Pest irányában a belső forgalmi sávot munkanapokon a reggeli csúcsidőszakban, 6:00 és 9:30 között nem foglalják el a munkagépek, és olyan munkafázis sem történik, ami belenyúlik a belső forgalmi sávba. Ezzel a lépéssel 50 százalékkal növekszik a közúti kapacitás az érintett útszakaszon, az Óbuda, Békásmegyer felől, valamint az északnyugati agglomerációból beutazók közlekedése javul, csökkennek a Szentendrei úti, Vörösvári úti, Bécsi úti dugók.

A hídon sebességkorlátozás van érvényben: 70 km/h helyett csak 50 km/h-val lehet haladni.

A Bécsi út irányából a Vörösvári úton keresztül az Árpád híd felé, majd azon át közlekedők haladási feltételeit javítják azzal, hogy reggel 6:00-tól a Vörösvári út felől tilos a Szentendrei útra történő közvetlen balra kanyarodás. Ezentúl indirekt módon kanyarodhatnak a Vörösvári út – Serfőző utca – Szentlélek tér – Tavasz utca – Szentendrei út útvonalon, azaz a korábban balra kanyarodó járműveknek a Flórián téri csomópontban a Serfőző utcába (a Duna felé) levezető forgalmi sávot kell választaniuk. A balra kanyarodó autók így nem akadályozzák a híd fele tartó forgalmat.

Az Árpád hídon közlekedő 26-os, 34-es és 106-os autóbuszok munkanapokon nem állnak meg a margitszigeti bejárónál. Ezáltal a jellemzően csekély számú (egy-két) utasért megálló buszok nem tartják fel a sávszűkítések miatt kritikus közúti forgalmat. A szigetre történő bejutást a 26-os busz továbbra is biztosítja, mind a Nyugati pályaudvar M, mind az Árpád híd M felől. A három buszjárat hétvégéken továbbra is megáll a szigeti bejárónál.

Emellett a hét közepétől sűrűbben közlekedik a H5-ös hév, fokozzák a BRFK-val történő együttműködést, jelzőlámpákat hangolnak át, közúti zavarelhárító egységet hoznak létre.