Húsz árdrágító taxis bukott le

2013.10.11. 13:23

A Budapesti Közlekedési Központ munkatársai szeptemberben három műszakban, éjjel és nappal, munkanapon és hétvégén folyamatosan, gyakran a Fővárosi Rendészeti Igazgatóság közterület-felügyelőivel koordináltan ellenőrizték a taxisok tevékenységét, kiemelt figyelmet fordítva a hatóságilag rögzített ár betartására. Az ellenőrök számos esetben állapítottak meg jogsértéseket, áll a társaság közleményében.

A taxik ellenőrzését elsősorban a pályaudvarok, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér és a belváros taxiállomásai vagy frekventált helyei közelében végezték, és figyelembe vették az utaspanaszokat is.

Szeptemberben 297 taxi minősítő vizsgálatát végezték el, ahol a színt, a klímát, a bankkártya-elfogadást, a műszaki megfelelőséget ellenőrizték. 180 db jármű megfelelt az előírásoknak, a többi esetben hiánypótlásra, javításra van lehetőség. Vizsgálták a fuvarszervezőket is: októberig 6 cég felelt meg az előírásoknak: a Főtaxi, a Taxi Plus, a Reklámtaxi Fuvarközvetítő, az RT5 Taxi, a Taxi4 és a City Taxi.

Összesen 1726 nyílt és próbautazásos ellenőrzést hajtottak végre szeptember 1-je óta. 20 esetben kezdeményezték a Budapest Főváros Kormányhivatala Közlekedési Hatóságánál taxiengedély visszavonását, mert az ellenőrzött taxinak érvényes taxiállomás-használati engedélye nem volt; több mint 200 esetben tapasztalták – ez az ellenőrzések mintegy 25 százaléka –, hogy a szolgáltató a fuvarfeladat befejeztével nem ad nyugtát vagy számlát a fuvardíj átvételéről; 20 esetben tapasztaltak olyan mértékű árdrágítást, vagyis a rendeletben rögzített hatósági ártól eltérő más ár alkalmazását, a taxaméter mérésének külső befolyásolását, hamis számla adását, illetve a viteldíjmérő óra alkalmazása nélküli szolgáltatás végzését, aminek következtében a taxiállomás-használati engedélyt azonnali hatállyal felmondták, erről értesítették a Közlekedési Hatóságot, és kérték az árdrágító szolgáltató taxiengedélyének visszavonását. Párhuzamosan eljárást kezdeményeztek a Fogyasztóvédelmi Hatóságnál is a vásárlók megkárosítása miatt.

2013. szeptember 1-jén lépett életbe a Fővárosi Önkormányzat által megalkotott új budapesti taxirendelet.  Ennek értelmében a taxik az eddigi maximált ár helyett fix viteldíjjal fuvaroznak. Az alapdíj 450 forint, ezen felül kilométerenként 280 forintot, várakozásnál pedig percenként 70 forintot kell fizetni. A rendelet előírásai betartásának ellenőrzésére – különösen a fix ár alkalmazására – közös ellenőrzésbe kezdett a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, a Budapesti Közlekedési Központ, valamint Budapest Főváros Kormányhivatala Fogyasztóvédelmi Felügyelősége.