BKK: Nem lett kevesebb taxi Budapesten

2013.11.27. 19:01

Az első hónapok tapasztalatai alapján az új fővárosi szabályozás ellenére nem csökkent a taxisok száma Budapesten, mondta a BKK divízióvezetője, Komáromi Endre.  A taxik számának csökkenésére azért lehetett számítani, mert szeptember 1-től például csak egy középkategóriás autónak megfelelő kényelmi szolgálatatásokat biztosító autók lehetnek taxik, és sok egyéb változás is történt a szabályozásban, írja az MTI. 

Az új  jogszabály elfogadása után sokan azt feltételezték, hogy elsősorban azok, akik csak kiegészítő pénzkereseti lehetőségként taxiznak, nem hajtják végre a szükséges beruházásokat, de a várt létszámcsökkenés egyelőre nem érzékelhető - mondta a divízióvezető.

A fix tarifa bevezetése jelentős, legalább 20 százalékos áremelést jelentett, de akadnak olyan fuvarszervezők, akiknél a drágulás az 50 százalékot is elérte. A számítások szerint ez a 280 forintos kilométerenkénti viteldíj már az önköltségi szint fölött van - mondta Komáromi Endre.

A BKK a rendelet előírásainak betartatása érdekében 24 fős ellenőrző csoport hozott létre. Az első két hónapban végzett 1720 próbautazás során a taxisok 45 százaléka nem adott nyugtát vagy számlát, és hetvennégy olyan eset volt, amikor a sofőr nem a fix tarifát használta és megkárosították az utast vagy éppen a taxamétert kikapcsolva az előírtnál kevesebbért vitte el az ügyfelet – közölte Komáromi Endre. A legkirívóbb szabályszegést az a taxis követte el, aki 57 kilométernyi utat számlázott a reptér és a Petőfi-híd között fuvarért.