Parkolócsapdát állítottak fel az Újlipótban

2014.02.12. 10:10 Módosítva: 2014.02.12. 10:40

Trükkös parkolót működtet a közterület-felügyelet a XIII. kerületben. Többek közt a Pannónia és a Katona József utca kereszteződésében felállított csapda első látásra parkolóöbölnek néz ki. A jóhiszemű autós beáll az utolsó helyre, úgy, hogy kereke sem a járdát, sem a felfestett határoló csíkot nem érinti. Majd befizeti a kirótt bírságot.

A képen nem a megbüntetett autó látható.
A képen nem a megbüntetett autó látható.

Egy, a trükknek bedőlő autós fellebbezett a 20 ezres bírság ellen, rámutatva: autójával szabályosan állt a parkolásra kijelölt zónában. A rendőrség válaszában felfedte a trükköt: az utolsó hely öt méterrel közelebb van a kereszteződéshez, ezért ott a KRESZ szerint nem szabad már parkolni. Arról pedig nem tehetnek, hogy a tilos zónában is építettek egy parkolónak tűnő helyet.

Az autósokat egyébként az is megtéveszti, hogy a tilos parkolóhely után látható még egy aszfaltra festett, fehér vonal. Ez a parkoló határának tűnhet minden olyan ember számára, aki nem tölt el nyomolvasással öt percet, miután kiszállt az autóból. A betondzsungel Winnetou-ja viszont megállapíthatja: az utolsó fehér vonal tulajdonképpen a piros lámpánál megállók helyét jelöli, csak éppen kihúzták a járdáig, a parkolónak látszó helyen keresztül.

A XIII. kerületben parkolni szándékozók ezért tartsanak maguknál egy mérőszalagot, hogy bármely esetben kimérhessék az ötméteres távolságot a kereszteződéstől, parkolás után pedig végezzék el a felfestett vonalak mélységi elemzését.