no

Hollók miatt tilos lett a Róka-hegy

2014.02.25. 13:37

Ha valaki letér tavasszal a kijelölt tanösvényről Budapest egyik legkedveltebb kirándulóhelyén, vagy hangosan énekelni mer, bírságot kaphat, mert megzavarja a Róka-hegyre költözött hollópár költését.

Forrás: wikipedia.hu
Forrás: wikipedia.hu

Tavaly egy hollópár telepedett le a Róka-hegyi bánya nyugati sziklafalának egyik sziklaperemén, írja a Magyar Természetjáró Szövetség honlapja. A hollók a tojásaikat február közepe és késő május között rakják le, rendszerint magas fákra, sziklaperemekre rakott, 40-150 cm átmérőjű, 20-60 cm magas fészkükbe. A 3-7 tojás 20-25 nap alatt kell ki. A fiókák 5-7 hetes korukban hagyják el a fészküket. A holló Magyarországon védett, eszmei értéke 50 ezer forint.

Ezért Budapest főjegyzője, mint elsőfokú természetvédelmi hatóság a Róka-hegyi bánya helyi jelentőségű természetvédelmi területen részleges sziklamászási és látogatási tilalmat rendelt el. A határozat február 14-ei kiadásától június 1-ig, vagy visszavonásig érvényes. A tilalom a felső bányaudvar nyugati falára és annak 50 méteres körzetére vonatkozik.

Forrás: természetbarát.hu
Forrás: természetbarát.hu

Mit nem szabad?

  • A területen fészkelő madarak zavarása tilos.
  • A bányaudvarban kijelölt tanösvényről letérni is tilos.
  • Sőt, az indokolatlan zajkeltés is tilos.
  • Ha valaki a rendelkezést megszegi, szabálysértési bírságot szabhatnak ki rá. Sziklamászó engedéllyel a korlátozás ideje alatt csak a megjelölt területen kívüli sziklafalakon lehet mászni.