Buszos Z kereszteződés a sztráda alatt

2014.03.20. 15:25

Helyszínen lakó kollégáink közül az egyik már most dugóról számolt be a Budaörsi úton, míg a másik szerint még nincs torlódás az újonnan felfestett útburkolati jelek miatt, de előre rettegnek.

Ma lépett érvénybe az új forgalmi rend a Budaörsi út és a Balatoni út között, az M1–M7 sztráda alatti összekötő úton: ahol eddig egyirányú út volt, ott áprilistól szembe jön majd a busz. Egyelőre a két forgalmi lámpa, ami majd a buszoknak szolgáltat zöld utat, még nem működik, és a buszok sem járnak még, csak majd a 4-es metró indulása után. Ezért elvileg még nem torlódhatnak a kocsik, igaz az új burkolati jelek meglephetik az autósokat.

Áprilistól viszont itt bonyolódik a Gazdagrét és a 4-es metró kelenföldi végállomása közötti jelentős buszforgalom, ami átalakíthatja a mostani békés képet. Mint a BKK-tól megtudtuk, a ráhordó buszjáratokat egyszerűen nem lehetett másfelé vinni, csak ezen az átkötő úton. Itt közlekedik majd a többi között a 108-as és a 153-as busz is. Az éles kanyarokban (a Z betű csúcsaiban) nem lesz könnyű a buszokkal sem manőverezni.

Mint megtudtuk, a BKK a 4-es metró indulása után számol dugókkal, de az semmi lesz a későbbiekhez képest. Az őrmezői csomópont kiépítése idején az M1–M7-bevezető két sávra szűkül majd másfél éven keresztül. A jelenlegi helyzetben nincs más megoldás, mert az elmúlt évtizedekben nem számoltak ezzel a helyzettel, a metró budaörsi meghosszabbítása pedig, ami szükségtelenné tenné ezt a megoldást, a távoli ködös jövőbe vész.