Megint egy nap, megint egy átadás

2014.03.31. 13:52

Történelmi kötelezettségnek nevezte a Ludovika felújítását Orbán Viktor, aki szerint a megújult épület méltó főhadiszállása lesz a budapesti Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek – írja az MTI.

Az egyetem felújított, Pollack Mihály által tervezett főépületének hétfői átadóján a miniszterelnök azt mondta: nincs erős ország korszerű, összhangban dolgozni képes közigazgatás nélkül. Patyi András rektor pedig arról beszélt, hogy „a Ludovika-főépületbe költözés nemcsak fizikai, hanem egyben szellemi honfoglalás is”.

A magyar nyelvű önálló magyar tisztképzés központjául szolgáló Ludovika Akadémia felállításáról 1808-ban döntött az Országgyűlés. Az épület alapkövét 1831-ben tették le, 1836-ra fejeződött be az építkezés. A Magyar Királyi Honvéd Ludovika Akadémia 1872. november 21-én nyílt meg, és 1944-ig szolgálta a magyar honvédtisztképzést.

A Ludovika kampusz megvalósításáról és a Ludovika újjáépítéséről 2012 májusában döntött a kormány, s a kiemelt beruházásért Fürjes Balázs kormánybiztos felelt. 

Az épület múltjáról Orbán annyit mondott, hogy egészen a kommunizmusig a Ludovika „úgy forrt egybe a hazafias neveléssel és a magyar virtussal, mint a Nemzeti Színház a magyar kultúrával”.