Gigantikus kocsmatérkép a Kazinczy utcában

2014.04.10. 12:00
Kazinczy utca címmel tűzfalfestő pályázatot írt ki az Az Élő Erzsébetvárosért Egyesület és a Színes Város Csoport. A győztes jelentkező kifestheti a Király utca és a Kazinczy utca sarkán lévő Wichmann söröző 250 négyzetméteres tűzfalát.

A Kazinczy utca és környéke Budapest egyik legforgalmasabb negyede, ahol mostanra közel 40 vendéglátóhely működik, de megtalálható itt egy ortodox zsinagóga, két egyetem, valamint egy múzeum is. Kazinczy Street. Ez a címe a felfestésre váró térképnek, amelynek célja, hogy tájékoztassa az idelátogató külföldieket ennek az utcának a sokszínűségéről.

Másfelől cél az, hogy aki meglátja ezt a térképet, rövid idő alatt be tudja azonosítani a helyeket, és átlássa, mennyi mindent kínál a Kazinczy utca az ide látogatóknak és az itt élőknek egyaránt. Harmadik szempont a térkép bővíthetősége, és módosíthatósága, hiszen a helyek rendszeresen változnak, megújulnak, cserélődnek.

Szöllősy Mátyás fotója
Szöllősy Mátyás fotója

Az Élő Erzsébetvárosért Egyesület tagjai VII. kerületi vendéglátóhelyek, üzletek, szálláshelyek, valamint magánszemélyek. Az egyesület célja a kerület élővé és élhetővé tétele, a kerületi szereplők – lakók, önkormányzat, gazdálkodó szervezetek – érdekeinek összehangolása. Küzdenek a Kazinczy utca sétálóutcává nyilvánítása érdekében, közös rendezvényeket, fesztiválokat szerveznek, és tanácsadó civil szervezetként aktívan részt vesznek a kerület városfejlesztési terveinek kidolgozásában is.

A Színes Város Csoport az ország első tűzfal- és köztérszínesítő civil szervezete, amely az eddigi közel hatéves működése során egy új mozgalmat indított el Magyarországon, amit legális városszínesítésnek hívnak. Erzsébetvárosban először 2010-ben vetette fel a tűzfalak színesítésének és művészeti célú kreatív hasznosításának gondolatát Ocztos István építész – az elképzelést pár évvel később a kerület önkormányzata is felkarolta.