Új Ikarusok érkeznek Budapestre

2014.04.10. 11:39

Ismét Ikarus buszok érkeznek Budapestre. A BKK és a BKV között megkötött közszolgáltatási szerződés beruházási programja alapján a BKV 18 db Ikarus alacsonypadlós szóló autóbusz gyártására és szállítására kötött szerződést, melyek úgynevezett PKD-konstrukcióban készülnek, tehát a BKV üzemeltetőként végzi a járművek fényezését, végszerelését és belső beépítését, áll a BKK Facebook-odalán.

Az első jármű végszerelési munkái megkezdődtek a BKV kelenföldi telephelyén. Idén nyárig 3 db busz készül el magyar gyártásban, a további 15 darabos opció lehívásáról ezután, a tapasztalatok függvényében születhet döntés.

A Magyar Autóbuszgyártó Kft. által épített Ikarusok gyártásközi állapotban érkeznek a közlekedési szolgáltatóhoz, összeszerelésüket a BKV és a gyártó cég szakemberei a BKV műhelyeiben végzik.

Az Ikarus V127 típusú 12 méter hosszú szóló, alacsonypadlós autóbuszokat korszerű, a legszigorúbb károsanyag-kibocsátási normáknak is megfelelő, Cummins gyártmányú dízelmotorok hajtják.

A részben kiszerelt vázak fényezését és a helyszínre szállított részegységek beépítését a BKV saját műhelyi kapacitásával végzi. A szolgáltató biztosítja továbbá az akkumulátorokat, a gumiabroncsokat, a jegykezelőket és a fedélzeti zártláncú kamerarendszert.

A buszok vételára 52 millió forint, melyet a BKV további összesen 3,5 millió forintnyi anyaggal és körülbelül 2,5 millió forint értékű munkával egészít ki, amely így igen kedvező végső beszerzési árat jelent.

Az utolsó Ikarusok, pontosabban az Ikarus 412-esek 2001-ben érkeztek az BKV-hoz.