Kicserélik a 3-as metró sínjeit

2014.04.25. 08:43 Módosítva: 2014.04.25. 08:46

Több százmillió forint értékben írt ki pályázatokat a BKV az M3-as metró korszerűsítésére, a teljes pályán kicserélnék a síneket, korszerűsítenék a metrókocsik utastájékoztató berendezéseit, és lecserélnék a rádiórendszert is - írja a Népszabadság.

Hétvégén metró helyett pótlóbuszok

Vágányfelújítás miatt április 26-27-én, valamint május 2-3-4-én egész nap pótlóbusz közlekedik az M3-as metró helyett Újpest-Központ és az Árpád híd között, mert a BKV vágányfelújítást végez. A pótlóbuszok közlekedési rendjéről bővebben itt írtunk.

A lap szerint ez furcsa, mert közben a városvezetés a vonal teljes rekonstrukcióját tervezi. Tarlós István főpolgármester már tavaly augusztusban jelezte a fejlesztési miniszternek, hogy az M3-as vonal kocsijai „kritikus” műszaki állapotban vannak. A hivatalos tájékoztatás szerint egyelőre nem dőlt el, hogy a régi kocsikat újítják-e fel, vagy új szerelvényeket vásárol a főváros.

A vonal pályáját, a biztosító-, irányító- és elektromos rendszerét azonban ettől függetlenül teljes egészében fel kell újítani. A beruházás legkevesebb 100 milliárd forintba kerül. "Az idei évben tervezett munkák összértéke a teljes felújítási költség egy százalékát sem éri el, és nem jelentik a tervezett komplex felújítási program halasztását vagy megkérdőjelezését" – nyilatkozta a lapnak a BKK.

A munka előreláthatólag öt évig tart majd, az elképzelések szerint a felújítást szakaszosan végeznék, évente 4-4 állomást zárnának le. A beruházás megvalósításához számítanak a 2014–2020 közötti uniós finanszírozási ciklusban elnyerhető támogatásra.