Új és újraindított járatok jönnek nyárra Budapesten

2014.04.30. 17:23

Új buszjáratot indít, két időszaki járatot ismét közlekedtet, módosítja a dunai hajók menetrendjét a BKK a közelgő nyár miatt. És két troli kapott egy régi-új megállót – derül ki a társaság közleményéből.

Hogy a BKK közleményét röviden összefoglaljuk, az alábbi változásokat hozza a budapesti tömegközlekedésben május 1-je:

  • Ismét elindul, és félóránként fog járni az Óbudai-szigetet a Margitszigettel és a Nyugati pályaudvari buszvégállomással összekötő 226-os busz.  
  • Ha a strandolásra alkalmas az idő, május 1-jétől közlekedik a csepeli strandfürdőhöz járó 171-es busz is a csepeli Szent Imre tértől.
  • Nyári menetrendet vezetnek be a dunai hajójáratokon is.
  • A D11-es vonalon az indulási időpontok változnak, míg a D12-es hajójárat ettől a naptól egész nap közlekedik. A csak hétvégente járó D13-as hajó üzemideje kibővül: 8:21 helyett az első hajó 7:31-kor indul az Egyetemváros–A38 kikötőből Rómaifürdő felé, de ezen felül egy rövidített útvonalú járat is közlekedik észak felé a Jászai Mari térről 7:36-os indulással. Az üzemideje este is megnő, az utolsó, teljes vonalon végighaladó D13-as hajó 17:00 helyett 18:00-kor, míg az utolsó, rövidített útvonalon, csak a Jászai Mari térig közlekedő hajójárat 18:00 helyett 19:30-kor indul a Rómaifürdő kikötőből. Az utolsó, rövidített útvonalon közlekedő hajó az Egyetemváros–A38- kikötőből is később indul, 19:11 helyett 20.11-kor.
  • A Péterfy Sándor utcai kórháznál csütörtöktől a 73-as és a 76-os, majd hétfőtől a 79-es troli útvonalán is lesz új megállóhely   Péterfy Sándor utca néven   a kórház mellett. A jelenlegi Péterfy Sándor utcai megállóhely is használatban marad, azonban az a jövőben Munkás utcaként szerepel a menetrendben. Az egyenletesebb követés érdekében ugyanettől az időponttól a 73-as és 76-os járat menetrendjében változnak az indulási időpontok is.
  • És nem május elején, hanem közepén új buszjárat is indul, illetve megváltozik egy tavaly indított járat útvonala. A 133-as és 15-ös buszok összekötésével a Boráros tértől a XIII. kerületbe közlekedő 15-ös busz május 17-től nem az Árpád hídi metróállomásig közlekedik, hanem a Gyöngyösi utcai metróállomásig, vagyis buszjáratot kap a Duna Pláza és a Marina part környéke is. A 15-ös busz a Dagály fürdő után a Cserhalom utcán közlekedik, a Váci úttal párhuzamosan.
  • Szintén május 17-től 115-ös jelzéssel új járat indul a Boráros tér és az Árpád hídi metróállomás között, amely az eddigi 133-as és 15-ös buszoktól eltérően Angyalföldön nem érinti a Dagály fürdő, Cserhalom utca és Forgách utcai metróállomás megállókat, hanem a Dagály utcán kanyarodik el a Váci út felé. A két busz összehangolt menetrend alapján közlekedik: munkanapokon jellemzően 20-20 percenként, a közös szakaszon, a Boráros tér H és a Népfürdő utca között 10 perces együttes követési idővel; esténként és hétvégén pedig 30-30 percenként, a közös szakaszon 15 perces közös követéssel.