Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

2,1 milliárdért eladták a Párisi Udvart

2014.05.09. 15:19
Csütörtökön zárt ülésen döntött az V. kerületi önkormányzat a Párisi Udvar eladásáról. A vevő Párizs Property Kft. 2,1 milliárd forintot ígért érte, de a cégről nem sokat tudni.

Az ingatlant megvásárló kft-t idén február végén jegyezték be, hat nappal a Ferenciek tere 10. szám alatti műemlék ingatlan értékesítésére kiírt pályázat meghirdetésének kezdete után, írja a Város Szíve blog. Az alapító egy Belize-i offshore cég volt, a kft-t 500 ezer forint tőkével hozták létre.

A Párisi Udvar eladásának folyamatával párhuzamosan, körülbelül kéthetente változtak a cég adatai is: az ajánlattételi határidő lejárta előtt két héttel az offshore cég helyett már két, arab nevű magánszemély volt a tulajdonos, az ajánlattételi határidő után 10 nappal pedig 3 millióra emelték a cég tőkéjét. Jelenleg egy tulajdonosa van, a cég pedig annak Marina Parti lakására van bejegyezve. Az ajánlatban 2,1 milliárd forintot ígért az épületért.

A Párisi Udvar a Ferenciek tere különleges szépségű és adottságú műemlék ingatlana, évek óta üresen és a méltatlan állapotban áll. A régi bérlők közül csak a Jégbüfé maradhatott a folyamatosan pusztuló épületben.

Az V. kerületi önkormányzat csak az épület őrzésére több mint évi 9 millió forintot költött, ennek ellenére is rendszeresen hajléktalanok használták az üresen álló üzleteket. A kiürített épületnek egyetlen új bérlője lett: már javában árulta az ingatlant az önkormányzat, amikor azért egy Nemzeti Dohánybolttal kivételt tett és bérleti szerződést kötött.  

Éppen négy évvel ezelőtt, akkor is két választás között talált – mint később kiderült: sikertelenül – vevőt az önkormányzat a Párisi Udvarra, akkor a déli Klotild Palotával és a Szent István tér 15-tel együtt az SCD Group jelentkezett vevőnek, végül azonban elbizonytalanodott, és a szerződést már nem írta alá. Az akkori döntésről legalább többet lehetett tudni, az országban már ismert ingatlanfejlesztőről volt szó és a tervek szerint szállodát hozott volna létre az ingatlanban. 

Tavaly nyáron vett új fordulatot az ügy, amikor ez az épület is belekerült abba a négy belvárosi műemlék ingatlanból álló csomagba, amit a polgármester együtt kívánt értékesíteni. A csomag nem kelt el, úgy tűnik az ingatlanokat egyenként értékesítik.