Nagyot szívnak a vendéglátók a Várkert Bazár felújításával

2014.05.10. 07:31

„Örülök, ha a májust túléljük valahogy” – fogalmazott az Indexnek az egyik, a Várkert Bazár felújítása miatti lezárások által érintett szálloda vezetője, akinek a hangját alig lehetett hallani a telefonban a marógép zajától.

Amint azt korábban megírtuk, április 28. éjféltől lezárták a Várkert Bazár előtt haladó Lánchíd utcát, amit forgalomcsillapított úttá alakítanak augusztus 31-ig.  Mivel az Apród utcát is teljes hosszában lezárták, a Döbrentei teret pedig éppen átépítik, a Várkert rakpart autóval megközelíthetetlenné vált, ami nagy érvágás a zömében autóval vagy taxival érkező vendégeket fogadó helyi vendéglátóhelyek számára.

A lezárás időpontja meglepetésként érte a területen működő szállodákat és éttermeket: azzal tisztában voltak, hogy a felújítás második üteme miatt újabb lezárások jönnek, de úgy számoltak, hogy ezek csak május közepén lesznek aktuálisak. Ezzel szemben a szállodavezető április 25-én egy szórólapról értesült arról, hogy három nappal később elkezdik a munkát, míg a Baldaszti Grouphoz tartozó ZONA étterem vezetői az Index cikkéből értesültek a lezárásról.

Ezt követően a kivitelező Swietelsky Kft. egy tartott egy lakossági tájékoztatót, ahol az érintett vendéglátóhelyeknek két komoly engedményt is sikerült kiharcolniuk:

  • az utcákat a május 1-jei, jelentős forgalmat generáló hosszú hétvégére nem zárták le, és az útburkolat felmarását is csak ezen a héten kezdték el
  • egy sávot mindig meghagynak, amin a szállítók és a taxik bejöhetnek – utóbbiak azzal a feltétellel, hogy az utas csomaggal érkezik

Az érintett vendéglátók egyhangúan azt mondták, hogy a kivitelező nyitott a párbeszédre, de ettől még nem lesz könnyű a helyzetük: a meghagyott egy sáv annyira szűk, hogy megfordulni nem, csak kitolatni lehet rajta, ahol pedig felmarták az aszfaltot, ott akkora bukkanók vannak, hogy kevés taxis fog arra vállalkozni, hogy itt menjen végig.

Ez a forgalmon is meg fog látszani: volt olyan étterem, amelyik úgy becsülte, hogy 40-50 százalékkal kevesebben jöhetnek majd vacsorázni, de a Lánchíd utcai szálloda vezetője is komoly visszaesésre számít. A vendéglátók számára várhatóan a július-augusztus lesz a legnehezebb időszak: ekkor rakják majd le az új térkövet, amire napokig rá sem lehet majd lépni, de már az is komoly kellemetlenségekkel járhat, hogy ettől a hétvégétől kezdve légkalapáccsal bontják majd a járdát.

Többek között emiatt leht az, hogy a ZONA étterem forgatókönyvei között az időszakos bezárás is szerepel, bár erről egyelőre nem született döntés. Habár a vendéglátók végső soron a felújítás nyerteseinek érzik magukat, ez a kieső bevételt nem kompenzálja, különösen, mivel a felújítás előtt teltházzal üzemeltek:

Vonzóbb lesz a környezet és nyilvánvalóan a ZONA presztízse tovább növekszik. Ez természetesen sokat jelent nekünk, de nem hoz lényeges változást az életünkbe hosszútávon

– írta a Baldaszti Group az Index kérdéseire adott válaszaiban.