A választásra elkészül a Futár

2014.09.18. 08:32

Még ebben a hónapban lezárul a ­Futár-projekt műszaki átadás-átvételének jogi folyamata, a rendszer több mint 99 százaléka már működik – közölte a Budapesti Közlekedési Központ a  Népszabadság kérdésére.

A lap szerint már csak néhány kisebb szoftveres javítás maradt hátra, így az októberi önkormányzati választásokra biztosan átadhatják a rendszert. A Nagykörúton futó Combino villamosok várhatóan 2015-re kapcsolódhatnak be a rendszerbe, a HÉV- és a metrószerelvények viszont akkor sem.

A műholdas járműkövetésen alapuló új forgalomirányítási és utastájékoztatási rendszer (Futár) informatikai kiépítésére 2010-ben szerződött a BKK a fővállalkozó Synergon Integrator Kft.-vel. A Synergon a csúszást a műszaki tartalom időközbeni fővárosi változtatásával magyarázta, ami „némely esetben alvállalkozói, illetve beszállítói szerződések módosítását vagy éppen komoly eszközcseréket eredményezett, melyek rövidebb-hosszabb ideig sorozatosan akadályozták a rendszer kiépítését". A cég ennek ellenére elismerte a BKK már tavaly félmilliárdra rúgó kötbérigényét, amit a szállítókra terhelt át.

A Futár kiépítése 6,7 milliárd forintba került, amiből 4 milliárdot az EU biztosít. A projekt keretében 1536 buszra, 612 villamosra és 145 trolibuszra szereltek fel fedélzeti egységet, 263 darab köztéri kijelzőt helyeztek ki és új forgalomirányítási központot is kialakítottak.