Előző életemben delfinszerűség lehettem

2014.09.20. 14:15
Ismerjék meg Magyar György főpolgármester-jelöltet, aki az előző életében valami delfinszerűség lehetett, aki vízben ússza ki magából a megoldásokat. Programja 95 százalékban azonos egy másik jelöltével, ereje a függetlenségében rejlik, legfontosabb üzenete pedig a választóknak az, hogy Szavazz a Magyarra!

Tegyük komollyá az interjút rögtön az elején, eltökélt abban, hogy végigviszi a választást, vagy előfordulhat, hogy visszalép?

Minden előfordulhat. A kérdés még idő előtti. Tarlós úr jelenlegi hat kihívója közül valószínűleg öt kompromisszumképes. Ez az öt jelölt előbb-utóbb összedugja a fejét.

Hallottam, hogy ezt ön szorgalmazza. Lesz belőle hivatalos találkozó?

A legtöbb jelölt mutatni akarja, hogy milyen értékes pártja van, és meg kell felelnie a pártelvárásoknak. Én azt szeretném, hogy az öt jelölt – pár napra - vegye le a pártsapkát, és egyetlen jelölt mögé sorakozzon fel. Különben nincs esély Tarlós úr ellen.

Mi lenne az érv, ami miatt ön mögé állnak be a többiek?

Egyetlen vagyok, aki nem kötődik a pártokhoz. Átmeneti jelleggel, arcvesztés nélkül talán az én jelölésem, az igazi civil, független jelölt mögé felállás az esélyes. Október 12. után mindenki reprezentálhatja legjobb tudása szerint a pártját. Ha ezt belátják a többiek is, van esély.

Tehát ne tizenegyesrúgásokkal döntsenek, mint korábban javasolta?

Ezt is mondtam. Mert azt láttam, hogy mindenki a legszebbnek látja magát a jelöltek közül. De eljöhet a pillanat, amikor ez teljesen meddő vitává válik, és akkor kell nekem elgondolkozni azon, hogy értelme van-e ottmaradni, és hét jelölt között versenyezni a teljes reménytelenség perspektívájával.

Ezt úgy értsem, hogy ha nem állnak ön mögé a többiek, akkor visszalép?

Ennek is lehet  realitása. De a kérdés, mint mondtam, még idő előtti, mert a politikában minden változhat, akár két nap alatt is.

Nyáron azt lehetett hallani, hogy ön lesz a baloldali pártok közös jelöltje. Akkor jutott eszébe először, hogy főpolgármester legyen, vagy honnan jött ez az ötlet?

Fordítva. Először kerestek meg engem társadalmi szervezetek, különböző lokálpatrióta szervezetek, szövetségek, alapítványok. 

Kik pontosan?

Nem tudom felsorolni, mert 80-100 is lehet.

Akkor csak két-hármat kérnék, a legnevesebbeket.

Azt is lehet, de akkor megsértődne a többi 98. Ez nem lenne tisztességes. Tehát az az alapvetés, hogy a civilek, például a kerékpárosok, a sportszervezetek, a nőszervezetek alapítványok, lokálpatrióták, érdekvédők, nyugdíjasok, elesettek vagy a szegények úgy gondolták, szeretnének egy olyan jelöltet, aki olyan mint ők.

Ön például kerékpározik? Hogy más ne is említsek.

Igen. Minden mást, például amatőr és veterán  triatlont is művelek. Majd meglátja, mert lesz rá kampányesemény. De ha nem hagyja, hogy befejezzem, akkor szaggatott lesz a beszélgetés.

Az nem baj.

Persze, ez egy stílus. Én tudom követni, ehhez hozzá vagyok szokva. Mert a bíróságon is időnként beleszólnak az ember gondolatvilágába. Tehát: egy a lényeg, ők kértek fel, bizalmi alapon. Én ezt vállaltam el. Ezután volt, amit említett, hogy a pártoknak azt mondtam, hogy vállalom a civilek jelöltségét, ha nem indítanak ellenem más jelöltet a pártok, legfeljebb támogatnak, miként néhány városban ez megvalósult. Nem akartam soha pártok jelöltje lenni.

Rendben, eljutottunk tehát a jelöltek egyeztetéséhez. Azt már tudjuk, hogy nekik mit kellene csinálniuk. Azt viszont nem, hogy mit kérne ön egy esetleges visszalépésért cserébe?

Én azért nem vagyok jó partner a pártok világában, mert nem tudok mit ajánlani nekik. Engem nem tudnak vezényelni, manipulálni. Nem tudok üzletet hozni.  

Dehogynem. Ha ön visszalép, az plusz szavazókat jelent, valószínűleg baloldalra szavazókat.

De mit kérjek cserébe? Nekem nincs szükségem semmire.

Például, ha van programja, akkor abból egyes elemek végrehajtását.

Világos. De én egy jogászember vagyok, és tudom, hogy a politikai megállapodásoknak nincs végrehajthatóságuk.

Van egyáltalán programja? Hol olvasható?

Miután ez egy most kezdődő verseny, egy hete vannak rajtvonalra állítva a jelöltek. Én azt gondolom, hogy az én ismertségemet nem kell növelni, mert általában ismernek engem. A budapestiségem és a budapesti programpontjaim pedig a médián keresztül eljutnak mindenhová. Ezt mi teljes körűen összeállítjuk. De már most megjegyzem, hogy Bokros úr programjával 90-95 százalékban azonos a mi elképzelésrendszerünk. Kis kiegészítés van, például a közbiztonságnál, ami nekem inkább szakterületem.

Mi a három legmarkánsabb üzenete a választóknak a programból?

Szavazz a Magyarra! Ennél egyszerűbben nem lehet kifejezni. Civil, olyan, mint aki te vagy, igazi független, nem megvehető, nem irányítható, nem opportunista.

Kikből áll a csapata?

Egy szenátust alakítanék ki, egy magisztrátust. Például Bokros urat kérném fel, hogy gazdasági ügyekben vegyen részt a városvezetésben, Ráday urat kérném fel, hogy az urbanisztika területén adjon tanácsokat és így tovább. Nem gondolom magam polihisztornak. Döntéselőkészítéssel segítenék a munkámat, mert nem értek mindenhez.

Az, hogy jogi gyakorlata van, mennyiben segíti a cím elnyerésében?

41 éve vagyok a pályán, elég sok embert képviseltem. Az életviszonyok tulajdonképpen jogviszonyok. Ezekben én el tudok igazodni. Várost képviselni, az pont olyan, mint ügyeket képviselni. Ha viszont nem én nyerek, akkor szívesen részt vennék egy magisztrátusban. Ha Budapestnek ügyvédre, vagy ombudsmanra van szüksége...

A fővárosi ombudsman ötletét már lelőtte Falus Ferenc.

Hát, mindenki plagizál vagy ötletet sajátít ki mindenkitől. De ombudsman nem lehet egy tüdőgyógyász. A fejünk felett való döntéshozatallal szemben kell érdeket érvényesíteni, és az ügyvédi szakma engem megtanított erre.

Látszik is, rögtön a kampány elején már pereskedéssel kezdene. A Szigetvári Viktorral történt vitára gondolok.

Dehogy viszem én perre. Nem gondolja, hogy felemelem a párttárs-elnök urat ezzel az abszurditásával? Aki adminisztratív módszerekkel minden alap nélkül  és bátor módon egy jogásznak ugrik neki, maga szerint van valami esélye? Csak azt az egy üzenetet tudom küldeni neki, hogy én már nagyon sok pert megnyertem.

Mi ön szerint a három legnagyobb baj most a fővárosban?

A széles körűen értelmezett kultúra teljes mértékben visszaszorult Budapesten. Ezt kell visszaszerezni.

Mondana egy példát, hogy jobban megértsem?

Ha jön valaki vidékről vagy külföldről, akkor ne rohanjon el, szeressen itt lenni. Ne kelljen 30 ezer forintot fizetnie egy idegen turistának reptéri taxifuvarért. Ne azzal menjen haza, hogy a vendéglátóhelységben több ezer forinttal lehúzták. Hogy a Várba ne a hatalom költözzön, hanem a történelem.

A főpolgármester nem tudja megakadályozni, hogy a kormány a Várba költözzön.

Miért ne tudná?

Mert nem ő a Vár tulajdonosa, és nem ő hozza a költözésről a döntést.

Na látja, itt van a szemléleti probléma! Ez a város a városlakóké. És nem a kormányé. Különösen nem a kormányfőé. Utoljára Horthy lakott fönt, és ismerjük a tevékenységét. Nem kellene lakáscsere iránti kérelmet előterjesztenie a mai kormányfőnek.

Nem is terjesztett.

Nem is szokott, ő rendelkezni szeret. De azt gondolom, hogy a nyilvánosság és a civil kurázsi az éles túlkapásokat le tudja gömbölyíteni. Ha a városnak független és civil főpolgármestere van. Ha a város vezetése nem lesz olyan színű, mint az ország vezetése, akkor talán egy kontrollt, és talán egy ellenvéleményt meg lehet szólaltatni.

Profi állásinterjúkon szokott szerepelni a kérdés, hogy a jelölt milyen állathoz hasonlítaná magát. Ön milyenhez?

Ebbe nem megyek bele, mert Tarlós úr már lelőtte ezt a poént.

Ha a lóra gondol, az Falus Ferenc volt.

Igen, Falus úr. Én borzasztóan szeretek vízben lenni. Vízi ember vagyok, napi egy órát úszom. Lehet, hogy az előző életemben valami delfinszerűség voltam. A vízben simulnak ki a gondolataim, ott úszom ki magamból a megoldásokat. 

Akarja tudni, mit ígér a többi jelölt?

A főpolgármester-jelöltekkel eddig készült interjúinkat itt találja. A többi még készül.