Egy hiányzó pecsét miatt volt dugó Budán

2014.11.13. 09:35 Módosítva: 2014.11.13. 12:59

Lassan három hónapja borzolja a II. kerületiek idegeit a Kelemen László utcai híd lezárással járó felújítása.

Már azt sem értették sokan, hogy miért az iskolakezdés előtt egy héttel kellett ezt a Hűvösvölgyi utat a Pasaréti úttal összekötő, nagyforgalmú utcát lezárni, az pedig már végképp kiverte a biztosítékot a környéken élőknél, hogy bár egy hete levonultak a munkások, a lezárás és vele együtt a gigadugó még mindig tart.

Egy meglehetősen dühösnek tűnő olvasónk feltette a kérdést, hogy

mire várunk? Gizike a hivatalban rátegye a pecsétet, és kiadja a nagy nemzeti hídhasználati engedélyt? Vagy hogy a Polgármester úrnak legyen egy pár perce, és a sajtósával együtt át tudja vágni a szalagot?

Megkerestük a BKK-t, de ott a választ kaptuk, hogy valójában ők sem tudják.

Mint írták,"bár a híd felújítása a kerületi önkormányzat beruházásában nagyobbrészt valóban elkészült, a forgalomba helyezést a Fővárosi Kormányhivatal engedélyezheti a szakhatósági hozzájárulások alapján. Ez várhatóan napokon belül megtörténik, de pontos időpontjáról nem tudunk nyilatkozni".

Feltehetően ezért van, hogy a BKK info oldalán naponta frissítik azt az információt, hogy már csak aznap üzemzárásig lesz lezárva a híd, és jár terelőúton a 29-es busz.

Sajnos a Fővárosi Kormányhivatalnál sem tudtak ennél pontosabb választ adni, ahogy szerda délután kelt levelükben írták,

a híd helyszíni szemléje november 4-én megtörtént, a forgalomba helyezéshez szükséges dokumentumok közül azonban egy szakhatósági engedély még nem érkezett meg a Közlekedési Felügyelőséghez.

Válaszukban azzal biztatták a II. kerületieket, hogy a kormányhivatalnál már elő van készítve a forgalomba helyező határozat, és azt a hiányzó szakhatósági nyilatkozat beérkezését követő napon kiadják.

Ugyanakkor érdekes momentum, hogy egy szintén szerda keltezésű meghívó tanúsága szerint Láng Zsolt, II. kerületi polgármester csütörtök délben ünnepélyesen átadja a hidat. Egyelőre várjuk a II. kerületi önkormányzat válaszát arra a kérdésre, hogy ez csak egy szimbolikus átadás lesz-e vagy utána a forgalomnak is átadják-e a kereszteződést.

Frissítés: 1., Balaton Balázs, a kerületi önkormányzat sajtósának tájékoztatása szerint megkapták mind az 5 szakhatósági engedélyt, ennek birtokában a polgármester valóban átadja a forgalomnak a kereszteződést, amin legkésőbb 13 órakor megindulhat a közlekedés is. 2., Délben megtörtént az átadás söröshordó gurítással és beszédekkel, úgy tudjuk, hogy már az autósok is birtokba vehették a Kelemen László utcát.

A BKK-tól azt is megtudtuk, hogy amikor átadják a forgalomnak a hidat, akkor a 29-es busz megállója is visszakerül a Kelemen László utcába. Annak ellenére, hogy a megálló mögött egy gyakorlatilag kocsmaként működő kisbolt van, iskolába menő gyerekek között féldekás üvegeket kortyolgató vendégekkel.

Ezzel kapcsolatban a BKK azt írta, hogy "a 29-es autóbusz megállója forgalomtechnikai és utasforgalmi szempontból is az eredeti helyén, a Kelemen László utcában a legmegfelelőbb. A megálló környezetére utaló problémáról a Budapesti Közlekedési Központhoz eddig nem érkezett megkeresés".

Ugyanakkor ez a döntés utasforgalmi szempontból sem tűnik túl ésszerűnek, mert míg a Hűvösvölgyi út Bölöni György utcai megállójától a Kelemen László utcáig tartó szakasz majdnem 1 km, addig a következő megálló alig 400 méterre van a Kelemen László utca és a Pasaréti tér sarkán.