Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Beolvasztják a BKK-t

2014.11.26. 10:11 Módosítva: 2014-11-26 14:10:00

A fővárosi közgyűlés határozata szerint a Budapesti Közlekedési Központ Zrt.-t a Budapesti Városigazgatás Holding (BVH) Zrt.-be integrálják, írja az MTI.

Vége a Vitézy-érának

A koncepció alapelvei között rögzítették, hogy a BKK Zrt. és a főváros közötti, a BKV Zrt. tulajdonosi jogainak gyakorlására irányuló megbízási szerződést, így a BKK-nak a BKV feletti egyes tulajdonosi irányítási, utasítás adási jogait megszüntetik.

A BKK Közút Zrt.-t leválasztják a BKK-ról, majd mindkét céget a Budapesti Városigazgatás Holdingba integrálják, a főváros egyes tulajdonosi jogainak gyakorlását így átadják a BVH-nak, amit január 15-től hoznak létre. A testület Bán Tamás jogászt választotta – határozatlan időre – a BVH vezérigazgatójának, egyben a társaság igazgatósága elnökének.

Bán Tamás a vezérigazgatói tisztséget munkaszerződéssel, bruttó havi 1,6 millió forint díjazással, éves bruttó alapbére 15 százalékának megfelelő prémium megállapításának lehetősége mellett látja el. Az igazgatóság elnökeként - mint vezető tisztségviselő - bruttó havi félmillió javadalmazásban részesül majd.

A testület döntött arról, hogy a BVK jelenlegi vezérigazgatóját, Szarvas Ferencet visszahívja a tisztségből. A BKK vonatkozásában személyi kérdésekről nem határozott a testület.

Az MSZP támogatta, Karácsony nem

Horváth Csaba, az MSZP fővárosi képviselője a közgyűlés szerdai ülése előtt tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a párt egyetért a javaslattal, ezért megszavazza. Mint mondta, az előző ciklus „csodafegyverei”, a Budapesti Közlekedési Központ és a Budapesti Városüzemeltetési Központ kudarcot vallott, „káoszba fulladt” a két szervezet.

A Demokratikus Koalíció fővárosi képviselője, Gy. Németh Erzsébet szerint ők nem szavazzák meg a javaslatot, ami semmi mást célt nem szolgál, mint hogy Tarlós István főpolgármester eltávolíthassa Vitézy Dávidot, a BKK vezetőjét. Mint mondta, ehhez a fideszes „cicaharchoz” a DK nem kíván asszisztálni, ugyanakkor ők sem elégedettek Vitézy Dávid tevékenységével. A DK két képviselője későbbi hírek szerint tartózkodott a szavazáson, ahogy az LMP-s Csárdi Antal is.

Az előterjesztést 27 igen, 3 tartózkodással és 1 nem szavazat ellenében fogadta el a testület. Nemmel Karácsony Gergely PM-es politikus, a XIV. kerület polgármestere szavazott.

Tarlós: Nem ördögtől való

Az elfogadott határozat szerint a közlekedésszervezői feladatellátás alapvetően továbbra is a BKK feladatkörét képezi. A közutak kezelésével, fenntartásával és üzemeltetésével kapcsolatos közfeladatok azonban a BKK Közúthoz kerülnek. A jövőben önálló gazdasági társaságként működő BKK Közút a saját nevében és javára szedné be a közútkezelési díjakat, és ugyancsak oda csoportosítanák át a taxiállomásokkal kapcsolatos feladatokat.

A személyszállítási szolgáltatás és az azt közvetítő szolgálatok ellenőrzése a BKK-nál marad. A közlekedésfejlesztési projektekkel kapcsolatosan arról döntöttek, hogy a BKK a már folyamatban lévő és közeli lejáratú fejlesztési feladatokban eljár a mielőbbi lezárás érdekében. A többi folyamatban lévő vagy tervezett fejlesztésekkel kapcsolatos feladatokat pedig megosztják a Főpolgármesteri Hivatal, a BKK, a BKK Közút, a BKV és az Enviroduna között.

Tarlós István főpolgármester az ülésen azt mondta, nem ördögtől való dolog az, amit szeretnének: a tulajdonosi jogokat a törvény által címzett jogos tulajdonos visszakéri. Mi a probléma azzal, hogy a tulajdonos akar rendelkezni az őt illető jogokkal? - kérdezte a főpolgármester. Mint mondta, az eredeti elképzelés szerinti működést szeretnék megvalósítani. Nem akarják, hogy a BKV "egy minden szempontból kiszolgáltatott rabszolga szerepébe süllyedjen".