Ilona
17 °C
31 °C
Index - In English In English Eng

Csúszik a Combinókra szánt Futár és belső kamera

2014.12.01. 18:10

Késik a Combino villamosok felszerelése Futár fedélzeti egységgel, illetve belső kamerákkal a kivitelező miatt, jelentette be a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

A BKK tájékoztatása szerint a projekt néhány hét késésben van, mert a vállalkozó csak jelentős késéssel tudta a Futár és videorendszer terveit úgy elkészíteni, hogy az a megrendelő és az üzemeltető BKV igényeinek megfeleljen, továbbá kellően kidolgozott legyen ahhoz, hogy megszerezze a Nemzeti Közlekedési Hatóság átalakítási engedélyét.

A prototípus szerelése már folyamatban van, és az utasoknak elérhető fedélzeti wifirendszert is telepítenek a járművekre.

A videorendszert és a Futárt egyszerre építik ki és össze is kötik, így a diszpécserek hozzáférhetnek a kameraképekhez, és szükség esetén azonnal tudnak intézkedni.

A Futár elnevezésű forgalomirányítási és utastájékoztatási rendszert október 1-jén adták át. Tarlós István főpolgármester az aznapi sajtótájékoztatón azt mondta, a Futár műholdas felügyelettel vonja ellenőrzés alá a főváros közösségi közlekedését, a diszpécserek hatékonyan be tudnak avatkozni forgalmi zavar esetén, de egyben az utasok is tájékozódhatnak a segítségével.

Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója a központ akkori bejárásakor újságíróknak arról beszélt, hogy a 4-es és a 6-os vonalán közlekedő Combino villamosokat jövő tavasszal vonják be a Futár rendszerbe, mert a járműveket teljes körűen be is kamerázzák majd.