Viszlát, melegpörgető!

2015.02.02. 12:47
Az eredeti tervekkel szemben nem maradnak meg: elkezdődött az egykori Ganz-csarnok és a melegpörgető bontása a Millenárison. Ez a frekventált budai terület megtisztításának második lépése a volt ipari minisztérium Margit körúti épülete után.

Információink szerint a speciális bontógépek január végén, február elején kezdték el az egykori Ganz-csarnok és a melegpörgető szerkezeti bontását. A csarnok a tervek szerint május elejére eltűnik, ennél jóval nagyobb feladat a melegpörgető alagútjának bontása. 

Az egykor turbinák tesztelésére szolgáló melegpörgető néhol két méternél is vastagabb vasbeton falait fel kell darabolni, ami hosszabb időt vesz majd igénybe, de várhatóan júliusra ez is befejeződik.

Eleinte úgy volt, hogy a két épület megmarad, sőt felújítják őket. Varga Mihály gazdasági miniszter két éve azt nyilatkozta, hogy a bontás után a minisztériumi épület mintegy 2,5 hektárnyi területe a Millenáris két épületének (az M jelű csarnok és a melegpörgető) rekonstrukciójával együtt újulna meg.

Az előtérben a volt ipari minisztérium már lebontott épülete, mögötte a csarnok, az mögött pedig a jobb felső sarokban a melegpörgető - Illusztráció: Google Earth
Az előtérben a volt ipari minisztérium már lebontott épülete, mögötte a csarnok, az mögött pedig a jobb felső sarokban a melegpörgető - Illusztráció: Google Earth

2013 végén azonban a műemlék épületek védettségét eltörölték. December 19-én lépett hatályba az a BM-rendelet, amely szerint már nincs műemlék a területen. 

A volt ipari minisztérium bontását azzal indokolták, hogy a Hűvösvölgyből érkező szél a minisztériumi épület hatalmas tömbje miatt nem jut el a Margit körútra, nem tudja átszellőztetni a Duna irányába a körút felgyülemlett szennyezett levegőjét. A két csarnok bontására azonban egyelőre nincs magyarázat.