Liget-projekt: Baán sem tudta meggyőzni a zuglói képviselőket

2015.04.23. 14:49

A zuglói képviselő-testület annak ellenére sem támogatta a budapesti Városligetbe tervezett Liget-projektet, hogy személyesen Baán László miniszteri biztos próbálta őket meggyőzni róla. Karácsony Gergely polgármester az MTI-nek azt mondta, hogy a 12:8 arányban elfogadott dokumentum szerint támogatják a már meglévő épületek felújítását, a közlekedés átszervezését, a park rendbetételét, de az új épületek megépítésére nemet mondtak.

A zuglói határozat jogilag nem kötelezi a kormányt, ugyanakkor a PM-es polgármester szerint politikai jelentősége van annak, hogy nemet mondták a tervekre. Az ülésen résztvevő Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa Karácsony szerint nem tudta meggyőzni a képviselők többségét arról, hogy az új múzeumi épületeke bezsúfolása nem eredményezné a terület jellegének erőteljes megváltozását. A testület szerint a Városligetnek zöld szabadidős övezetnek kell maradnia.

Baán László az MTI-hez eljuttatott reagálásában sajnálatosnak tartotta, hogy a zuglói testület politikai megfontolások alapján hozta meg határozatát. Mint mondta, hiába kérte, hogy halasszák el a Városligetről szóló előterjesztés szavazását, és tekintsék át a Városliget Zrt. szakértőivel a zöldterület fejlesztésével kapcsolatos adatokat és tényeket.

A múzeumnegyedről és a körülötte folyó háborúról itt írtunk bővebben.